Article_Top_970x250

Što će biti s Vladom FBiH nakon uhićenja Novalića?

tko ga mijenja?

Što će biti s Vladom FBiH nakon uhićenja Novalića?

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić uhićen je sinoć u okviru afere "Respiratori", teške 10,5 milijuna maraka. Više sati je saslušavan u SIPA-i, a potom je određeno njegovo zadržavanje.

Za danas je u Sarajevu najavljena sjednica Vlade FBiH. Nameće se pitanje kakav će biti njegov status u predstojećem razdoblju, te tko će obavljati funkciju predsjednika Federalne vlade. 

Ovo pitanje definirano je Zakonom o Vladi FBiH. U članu 10 ovog Zakona stoji da u slučaju odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima tu dužnost obavlja njegov zamjenik, piše avaz.ba.

Zakon o Vladi FBiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Screenshot

-  Zamjenik premijera pomaže premijeru u obavljanju njegovih poslova i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom Federacije. Zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti obavljati dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlasti, može pojedine ovlasti prenijeti na zamjenika premijera - stoji u Zakonu. 

Dakle, Novalićevu funkciju bi, prema odredbama ovog zakona, mogli obavljati njegovi zamjenici - Jelka Milićević, ministrica financija FBiH (HDZ BiH) koja je prva zamjenica, ili drugi zamjenik premijera - Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike (SBB).

Dnevnik.ba