StoryEditor
hrvatski svećenik

Što će biti s Hrvatima u Zambiji? Čeka se odluka suda, poznavatelj prilika u toj zemlji objasnio što mogu očekivati

Piše desk  /  12.01.2023., 07:20h

Svećenik i profesor Marin Ninčević dobro poznaje Zambiju i njene zakone, misionar je i nekoliko je puta bio u toj zemlji, a sada je komentirao situaciju s uhićenim Hrvatima.

"Znamo da su naši sunarodnjaci trenutačno u zatvoru i da u četvrtak izlaze pred suca. Mogu očekivati sigurno pošteno suđenje i korektno postupanje prema njima. Situacija u zatvoru je zavisi kako gdje. Prošlo ljeto sam s kolegom slavio misu u zatvoru i nije mi se činilo nešto posebno grozna situacija", objasnio je Ninčević za Dnevnik Nove TV.

"U vrijeme korone ja sam pomogao obiteljima koje su posvajale djecu iz Konga tako da sam im pronašao smještaj u Zambiji i kad su preuzimali djecu u Zambiji, spojio sam ih s nadležnim, odnosno socijalnim službama Zambije, bez kojih nije moguće djecu izvesti iz zemlje", rekao je Ninčević.

Procedura je, kaže, veoma stroga. "Zambijske službe tada su veoma korektno, detaljno, savjesno odradile cijeli postupak. Da bi dijete koje uđe u Zambiju s nekom potvrdom iz Konga moglo napustiti Zambiju s hrvatskom putovnicom, mora imati potvrdu njihovih nadležnih službi", dodao je.

Svi detalji priče nisu mu poznati pa mu je, kaže, teško govoriti o ovome slučaju. "Čini mi se iz medija da nisu kontaktirali nadležne, odnosno socijalne službe u Zambiji koje bi dale takvu potvrdu da djeca mogu izići iz Zambije", rekao je.

"Obitelji kojima sam ja pomogao imale su odvjetnika i u Kongu i u Hrvatskoj. Mislim da sam postupak kao postupak nije skup, ali košta odlazak u Kongo, smještaj u Kongu. Znam da su ove obitelji bile minimalno tri do četiri puta u Kongu tijekom samoga procesa posvajanja. Odlazak u Zambiju košta, odvjetnik u Kongu, odvjetnik u Hrvatskoj", objasnio je Ninčević na pitanje o procesu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:50