StoryEditor

Što blokira izgradnju Bloka 7 TE Tuzla?

Piše D  /  12.06.2021., 02:06h

Kako je najavljivano prilikom potpisivanja ugovora Elektroprivrede BiH i kineske „Gezhoube“, ovaj kapitalni projekt trebao je biti najveća poslijeratna investicija u energetski sektor BiH.  Nakon završetka izgradnje, Blok 7 bi trebao zamijeniti zastarjele postojeće blokove termoelektrana u FBiH i služiti kao pouzdaniji i ekološki prihvatljiviji visokokvalitetni izvor električne energije, piše Večernji list.

Posebno, nacionalna emisija štetnih plinova smanjila bi se zapanjujućim iznosima. Prema Procjeni utjecaja na okoliš koju je proveo EPBiH, emisija SOx smanjila bi se na 3%, emisija NOx smanjila na 26%, a emisija čestica prašine u zraku na 13% u odnosu na trenutne razine.

Pod smanjenom emisijom, kvaliteta zraka u BiH bi se poboljšala sukladno  standardima EU. Usto, predviđa se da TE Blok 7 nosi potencijal koji bi rezultirao rastom od 0,5% BDP-a za cijelu Federaciju, a da se ne spominje konsolidirajući učinak na energetski sustav.

Pripremni radovi za izgradnju Tuzla Blok 7 završeni su još ranije. Timovi izvođača projekata, odnosno Gezhouba i Gedi, stigli su na lokaciju u BiH već prošle godine. Ali onda su se pojavili neočekivani problemi. 

General Electric, koji je trebao isporučiti električni generator za Blok 7 je u rujnu 2020. godine objavio svoju odluku da se povuče iz svih tekućih projekata vezanih za termoelektrane, uključujući one u BiH.

Kako je potvrđeno „Večernjaku“, investitori i izvođači radova zajednički su radili na odabiru alternativnog dobavljača glavnog električnog generatora. Konkretno, dobavljač je bio angažiran u aktivnoj komunikaciji s potencijalnim dobavljačima za Euroaziju iz Njemačke, Poljske i Japana, ali nijedan od tih dobavljača ne ispunjava zahtjeve propisane Glavnim ugovorom za projekt Bloka 7.

U takvim okolnostima, dobavljači su na kraju iznijeli prijedloge korištenja opreme iz Šangaja, koji koristi dizajn General Electrica, a koji, iako u potpunosti ispunjava jedan zahtjev iz Glavnog ugovora, treba dobiti formalno odobrenje. A njega nema.

Posljedice su vrlo ozbiljne. Preko 2000 rudara koji su trenutno zaposleni u rudniku Kreka može izgubiti sredstva za život ako izgradnja Bloka 7 ne bude nastavljena. Zapravo, u BiH ima preko 7000 rudara koji bi također mogli osjetiti posljedice neizgradnje Bloka 7, posebno u kontekstu planiranog prestanka rada zastarjelih termo blokova u Tuzli i Kaknju.

Vrijedno je spomenuti da de projekt TE Stanari, koji su zajednički realizirali kineski i britanski izvođači, može smatrati uzorom kada je u pitanju prihvaćanje dizajna i generatora iz Kine. Izvođači projekata za tuzlanski Blok 7, Gezhouba i Gedi, imaju reference na uspješno okončanim projektima diljem svijeta.

Takvi su primjeri kineska elektrana Datang Fuzhou 2 × 1000MW, kineska Baosteel Zhanjiang 2 × 350MW Captive Elektrana, vijetnamska VINH TAN prva faza 2 × 620MW elektrana na ugljen, vijetnamska Duyen Hai prva faza 2 × 622MW elektrana na ugljen i Indonezija Takalar 2 × 100MW elektrana na ugljen.

Još uvijek je neizvjesno hoće li se ovom popisu pridružiti i Blok 7, jer je Elektroprivreda BiH, nakon povlačenja General Elektrica i potrebe da se generator nabavi od drugog proizvođača, cijeli proces prebacila na federalne vlasti, što u konačnici može značiti da se cijeli „generacijski projekt“ izgradnje Bloka 7 vrati na početak. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:26