StoryEditor

Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci upozorili: ‘Tek je počelo‘

Piše D  /  23.06.2021., 09:06h

Dnevna temperatura zraka spustit će se za pet do sedam stupnjeva, pa će najviše vrijednosti biti većinom između 28 i 32 stupnja, što je primjerenije dobu godine. Stići će i manja količina vlage, nedovoljna za rasprostranjenu kišu. Ne može se isključiti ni mogućnost za grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom.

– Prema prognostičkim materijalima, zasad sve upućuje na još jedno iznadprosječno toplo ljeto u većini krajeva i uz manje oborine od prosjeka. Stoga i u nastavku ljeta može biti još toplinskih valova, ali bit će i povremenih prodora svježijeg zraka sa sjevera koji će donijeti barem kratkotrajno olakšanje – kaže, prenosi Večernji list.

Toplinski val koji je zahvatio cijelu Hrvatsku, kaže klimatolog u DHMZ-u dr. sc. Ivan Güttler, prirodna je pojava u toplom dijelu godinu.

– Toplinski valovi su u ljeti uobičajeni, no povećava se njihova učestalost, veličina prostora na kojem se javljaju i njihovo trajanje. Ovakve pojave bilježimo istovremeno u većem dijelu Europe. Zanimljivo je da ih možemo bolje prognozirati nego ekstremne oborine, tako da se zdravstveni sektor i građani mogu bolje pripremiti – objašnjava klimatolog kojeg smo upitali i kako će klimatske promjene utjecati na život na ovim prostorima.

– Na žalost, ovakav tip događaja će zbog klimatskih promjena postati još češći i dulje će trajati. Što bude viša emisija ugljikova dioksida u atmosferi, to će toplinski valovi biti sve ozbiljniji problem – upozorava.

U Zagrebu, koji obilježava 160 godina kontinuiranog mjerenja temperature zraka na lokaciji Grič, u tom se razdoblju temperatura u prosjeku podignula za otprilike 1,1 stupanj Celzijusa. Bilježi se, kaže, povećanje broja tropskih noći i toplih dana. Ljudi se moraju prilagođavati klimatskim promjenama, u gradovima treba biti što više zelenih površina, a u kuće i stanove treba uvoditi sustave za hlađenje. No, pravi izvor problema je u emisiji stakleničkih plinova. Toplinski valovi su, ističe, glavno obilježje klimatskih promjena koje nas čekaju idućih desetljeća. Razina svjetskih oceana, pa i Jadranskog mora, godišnje raste tri milimetra.

– To zvuči malo, ali akumulira se tijekom stoljeća. Konzervativne procjene za Jadran glase da će razina vode biti viša za otprilike pola metra do kraja 21. stoljeća. Nije to predaleka budućnost – napominje.

Oceanografi savjetuju da se u planove izgradnje na obali ukalkulira i očekivani rast razine mora.

– Želimo imati suhu Dioklecijanovu palaču i u 22. stoljeću. Ne možemo obraniti cijeli Jadran onako kako se brani Venecija, ali u situaciji planiranja nove gradnje treba uzimati u obzir podatke o razini mora – zaključuje Güttler.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:13