Article_Top_970x250

Stiže prva tranša pomoći EU za BiH od 125 milijuna eura

otklonjene prepreke

Stiže prva tranša pomoći EU za BiH od 125 milijuna eura

sij 18, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Otklonjene su prepreke za prvu tranšu za ublažavanje posljedica uzrokovanih covid pandemijom, nakon što je potpis na Memorandum o razumijevanju i Sporazum o zajmu za makrofinancijsku pomoć Bosni i Hercegovini od 250 milijuna eura stavio i europski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, izvještava BHRT.

Nakon što sredstva postanu operativna, slijedi ispunjavanje uvjeta za dobivanje druge tranše za koje ekonomisti ne vjeruju da će biti ispunjeni.

Prva tranša od 125 milijuna eura pomoći Europske unije je izvjesna za razliku od pregovora s MMF-om koji nisu rezultirali pozitivnim ishodom. U Ministarstvu financija i riznice BiH kažu da se zajam Europske unije ne veže s budućim aranžmanom MMF-a.

Prvi put Bosna i Hercegovina nije uspjela dogovoriti aranžman s MMF-om. Rok za završetak pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi maraka je istekao. Za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju kamen spoticanja u pregovorima s MMF-om su neka politička pitanja i očekuje nastavak pregovora za dva do tri mjeseca, prenosi BN TV.

Prema mišljenju ekonomske analitičarke Svetlane Cenić, zastoj će nastati kada dođe do ispunjavanja uvjeta i vrlo je upitno hoće li Bosna i Hercegovina dobiti drugu tranšu od 125 milijuna maraka. Što se tiče pregovora s MMF-om u zahtjevu za uspostavljanje registra fizičkih osoba pri Centralnoj banci ne vidi prenos nadležnosti, tim prije što postoji jedinstveni registar poduzeća.

Za ekonomskog analitičara Adnana Rovčanina politika bi trebala da ustukne pred čisto ekonomskim rezonima, tim prije što su ta sredstva našoj zemlji neophodna.

Iz kabineta premijera Republike Srpske, iako su obećali, nisu odgovorili na pitanja vezano za zastoj u pregovorima s MMF-om i uvjetima Europske unije. U Ministarstvu financija Republike Srpske samo su kratko prokomentirali da nema prijenosa nadležnosti i da je većina uvjeta obuhvaćena programom ekonomskih reformi, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Dnevnik.ba