StoryEditor
dogovoreni novi letovi

Stiže nova turistička sezona: Mostarska zračna luka bi trebala oživjeti

Piše desk  /  11.04.2022., 10:16h
"Mostar, osim Međugorja, ima i veliki potencijal što se tiče dijaspore, i ja sam siguran da bi svaki naš Hercegovac koji živi i radi u Njemačkoj ili Skandinaviji, radije došao u Mostar u zračnu luku nego prelazio granice", navodi Davor Ljubić.

Mostarska zračna luka bi s dolaskom nove turističke sezone konačno trebala oživjeti. Dogovoreni su redoviti sezonski letovi za Düsseldorf, a na mostarsko tlo će uskoro slijetati i čarter zrakoplovi iz Poljske, Mađarske, Italije i Jordana. S obzirom na to da mostarska zračna luka živi samo od čarter letova, pregovara se i s nekim niskotarifnim kompanijama.

Zračna luka Mostar prošlu godinu bilježi kao poslovni debakl, sa svega 1944 putnika. Ove godine, međutim, vlasti Mostara i Uprava zračne luke najavljuju novi zamah i oživljavanje zračnog prometa. Samo prema dogovorenim letovima, očekuje se dolazak oko 20 tisuća putnika. No, cilj je u budućnosti vratiti nekadašnjih blizu 80 tisuća, javlja BHRT. 

"Ulažu se veliki napori, većinom se potpisuju neki ugovori, uglavnom su to čarter letovi još uvijek, niskotarifne kompanije koje će letjeti iz grada Mostara i ja očekujem da će to biti sigurno početkom 6. mjeseca već, tih nekoliko aviokompanija da će letjeti", kaže presjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić. 

"Direktor Zračne luke Ivan Ljubić je bio u Poljskoj vezano za let Mostar – Katovica i obratno. Gradonačelnik je također izašao s informacijom vezano za let za Dizeldorf i naravno radi se na tome da Eurovings i Rajaner i ostali - da se uvedu nove linije, da budu redovne linije a ne čarter letovi", navodi glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina. 

Najveći broj putnika Zračne luke Mostar, po statističkim pokazateljima, su hodočasnici u Međugorje.

"Mostar, osim Međugorja, ima i veliki potencijal što se tiče dijaspore, i ja sam siguran da bi svaki naš Hercegovac koji živi i radi u Njemačkoj ili Skandinaviji, radije došao u Mostar u zračnu luku nego prelazio granice, pogotovo ono što nas čeka dogodine 2023. ulaskom u Schengen, Hercegovina će biti puno teža za ući nego danas", navodi predsjednik Udruženja turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje Davor Ljubić.

Uz značajne turističke potencijale Hercegovine, te blizinu Međugorja, koje posjećuju milijuni turista, mostarska Zračna luka ima sve predispozicije da idealno funkcionira. Međutim, bez ulaganja to je teško ostvarivo, kaže Ljubić, a ovako je veliki potencijal pratično prepušten drugima. 

Naime, ovdašnje atraktivne destinacije godinama su turistička ponuda susjedne Hrvatske, a turisti u BiH, umjesto preko mostarske, dolaze preko splitke i dubrovačke zračne luke. 

Zračna luka Mostar može biti pokretač razvoja kompletnog turizma, ali i gospodarstva ne samo u Hercegovini, nego i šire, kaže Ljubić, ukoliko to prepoznaju i više razine vlasti. 

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 08:20