StoryEditor

Stiže nam saharski pijesak

Piše D  /  20.04.2019., 01:04h

"Topao savjet - za vikend ne perite prozore i limene ljubimce. Sav trud će vam vrlo brzo pokvariti prljava, takozvana šporka saharska kiša čim prestane južina", napisao je Sladić na Facebook profilu. On je uz prognozu objavio i ilustraciju koja pokazuje putanju kretanja saharskog pijeska.

"Bijela krivulja od kruga sa slovom L (polje niskog pritiska) približno označava očekivanu trasu kretanja ciklone 22. ili 23. travnja koja bi i nas okrznula po rubu. Crna strelica usmjerena prema nama predstavlja južinu. Nijanse od smeđe, tamnosmeđe i ružičaste prikazuju koncentracije pijeska, a ako pogledamo kartu, ovog puta će ga najviše biti oko Sicilije", pojasnio je Sladić, prenosi Postaja.ba

Ova dva dana u BiH prognozira se stabilno vrijeme koje uzrokuje prostrano polje anticiklone, tako da za vikend možemo sigurno planirati aktivnosti na otvorenom, prognozira Sladić. Kako je naveo, prevladavat će sunčano vrijeme uz malu oblačnost, a nakon svježijeg jutra u kojoj ne bismo trebali više strahovati od mraza, danju temperatura zraka raste na temperature oko 20 u većem dijelu Bosne, a u Hercegovini do 24 stupnja. Na Uskrs, temperatura zraka još više raste pa će biti vrlo toplo, a tada postepeno ulazimo u period sparnog vremena koji nas čeka kroz veći dio narednog tjedna. Nagovještaj je ovo južnog visinskog strujanja (južine) s kojim u naše krajeve dodatno pritječe osjetno topliji zrak. Početkom tjedna postupno jača južina koja sa sobom povlači pustinjski afrički pijesak. Prva kiša koja nas očekuje prolazno u utorak će ostaviti vidljiv žućkasti trag na našim prozorima i limenim ljubimcima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:43