Article_Top_970x250

ŠTIMAC OŠTRO O PORAZU ŠIMIĆA U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA HNS-A 'Već u startu je napravio veliku pogrešku!'

hns

ŠTIMAC OŠTRO O PORAZU ŠIMIĆA U UTRCI ZA PREDSJEDNIKA HNS-A 'Već u startu je napravio veliku pogrešku!'

pro 09, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dario Šimić nije dakle uspio srušiti Davora Šukera. Rezultatski je potpuno pometen, bilo je 18:3 za Šukera, premda je nogometna javnost predvođena navijačima čvrsto stala iza Šimića, o čemu svjedoče i brojne ankete kojima smo svjedočili proteklih dana. Međutim, navijači nemaju nijedan glas u Skupštini HNS-a, ondje ključnu ulogu imaju prvoligaški klubovi, a i ostali su klubovi, na županijskim razinama, u velikoj većini, očito, čvrsto stali iza Šukera.

Igor Štimac je 2010. godine prošao Šimićev put. Također je na koncu bio gubitnik, ali odigrao je neusporedivo kvalitetniju utakmicu u kojoj je bio poražen tek u dubokoj sudačkoj nadoknadi. I uz evidentne sudačke krađe, zbog kojih bi u civiliziranom svijetu utakmica, u najmanju ruku, bila ponovljena. Prije nešto više od tri godine Štimac je punomoćnom sudskom presudom dobio moralnu satisfakciju: glas koji je 2010. godine bio presudan doista je bio nelegitiman. Ali koga više briga za to...piše Jutarnji.

Uglavnom, Šimić bi svoju utakmicu odigrao daleko zrelije da je još u začecima svoje odluke o napadu na predsjednički mandat okrenuo Štimčev broj. Iskustvo čovjeka koji je prošao tu stazu, i to u još težim okolnostima nego što su danas, i koji mu je k tome bio i suigrač u reprezentaciji, a u ovoj priči i neupitan saveznik, moglo je, možda, biti i presudno u napadu na HNS. Nemojmo zaboraviti da je Štimac u utrku za predsjednika ušao s devet godina radnog iskustva u hrvatskom nogometu nakon igračke karijere, kada je prošao gotovo sve što se i moglo proći: bio je član Uprave Hajduka, sportski direktor, trener, predsjednik Udruge prvoligaša i dopredsjednik Saveza. Znao je kompletnu situaciju na terenu, veliku većinu ljudi, a opet nije prošao jer je bilo “moćnijih” igrača.


Bruno Konjevic / CROPIX

CROPIX


 Međutim, poziv se nije dogodilo, Dario Šimić s lakoćom je izgubio utakmicu, a Štimac nam je zato bez ikakvog ustručavanja odlučio iznijeti svoj pogled na utakmicu koja je ipak uzburkala vode hrvatskog nogometa.

Znamo da ste svoj glas dali Dariju Šimiću, jeste li razočarani zbog ovakvog ishoda u utrci za predsjednika HNS-a?

- Nisam, ponosan sam na Šimića, iako sam davno predvidio ovakav ishod. Politika je ta koja mora preuzeti odgovornost za stanje u nogometu. Ovakvo ignoriranje mišljenja javnosti vodi naš najdraži sport u totalni kaos bez obzira na uspjehe reprezentacije. Savez se mora demokratizirati, svojim radom povratiti povjerenje javnosti. Zar je normalno da jedna FIFA, koja broja 211 članica, za predsjedničku kandidaturu traži samo pet podrški, a kod nas mogu biti maksimalno dva kandidata?!

Kako objašnjavate činjenicu da su klubovi uglavnom nezadovoljni Šukerom, a dali su mu ogromnu podršku?

- Jednostavno je: svi znaju da se ne radi dobro, ali ne žele ući u sukob s jedinim kandidatom izbora koji je davno zacementirao potrebnu većinu. Dobro se sjećam što su meni govorili kada sam započeo kampanju za predsjednika: “nemoguća misija”, “nema šanse”, “pretvrdo Marković drži poziciju” i slične stvari. To me nije poljuljalo jer sam znao da većina želi promjene, bilo je samo pitanje hrabrosti i vjere kako do Skupštine izdržati sve te pritiske, ucjene i napade koji će uslijediti. Ponosan sam na sve one divne ljude koji su dokraja vjerovali i išli sa mnom u boj za promjene. Šteta što smo platili danak zbog korumpiranih pojedinaca koji su odraz društva u kojem živimo. Da je tada Ministarstvo sporta samo stavilo nadzor nad radom Verifikacijske komisije, danas bismo imali kudikamo bolje odnose i uređeniji Savez. Da je tadašnji ministar uprave Mlakar radio savjesno svoj posao, opet bi pravda bila zadovoljena. Krajnje je vrijeme da se država pozabavi radom i funkcioniranjem HNS-a i otvori put onima koji nogometu žele dobro.


Split, 271117<br />
Darijo Simic u pratnji Stipe Pletikose i Marija Stanica predstavio je svoj program ispred clanova Izvrsnog odbora Nogometnog saveza Splitsko dalmatinske zupanije u kampanji za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Na fotografiji: Darijo Simic, Stipe Pletikosa i Marijo Stanic.<br />
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX


 Puno pogrešaka

Je li Šimić sa svojim kolegama radio krive stvari u kampanji?

- Osnovna je pogreška bila samo polazište. Šimić je prvo morao dobiti podršku svog gradonačelnika Milana Bandića, tada bi sigurno imao otvoren put do pobjede jer bi mogao računati na ZNS i na Zagrebačku županiju. Vlaović je trebao raditi na Slavoniji, Pletikosa jače na Dalmaciji... Kada pogledam unatrag na svoju kampanju i 10-godišnji rad u hrvatskom nogometu, vidim puno pogrešaka, ali bitno je kročiti putem s časnim namjerama. Šimić je, siguran sam, puno naučio ovaj put, pomoći će mu to...

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250