StoryEditor

Stiglo je proljeće

Piše D  /  20.03.2020., 08:03h

Astronomski govoreći, to je trenutak proljetne ravnodnevice, kad su duljine dana i noći približno jednake. Na zapadu (Sjeverna Amerika) proljeće je stiglo ranije, 19. ožujka, što je najraniji početak proljeća u posljednje 124 godine.

Sunce će 20. ožujka biti točno na nebeskom ekvatoru, odakle će početi penjati se sjeverno od ove paralele. Istovremeno, u državama ispod ekvatora počinje jesen. Proljeće će trajati do 20. lipnja, kad će kalendarski započeti ljeto.

Prve dane proljeća u Bosni i Hercegovini, danas i sutra, obilježit će stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Priroda će iz dana u dan sve više pokazivati svoju ljepotu i raznolikost. Raznolika će biti i temperatura zraka. U prijepodnevnim satima moguć je slab mraz u Bosni, a tijekom dana očekivane temperature bit će i iznad 20 stupnjeva.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od -2 do 4, na jugu zemlje od 4 do 8. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 15 i 20, u Hercegovini od 18 do 22 stupnjeva.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH drugog dana vikenda, kao i u prvom dijelu tjedna, prema dostupnim prognostičkim materijalima prognozira se promjena vremenskih prilika.

Očekuje se naoblačenje s padalinama, kiša u nižim, a susnježica i snijeg u višim područjima. Temperature zraka niže u odnosu na ovaj tjedan. U jutarnjim satima mraz, a maksimalne dnevne temperature do 10 u Bosni i 14 stupnjeva u Hercegovini.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:02