StoryEditor

Stigle snimke: Snažni potresi pomaknuli su dijelove Zagreba!

Piše D  /  25.03.2020., 09:03h

Ono što su seizmolozi odmah predvidjeli, sad je su i dokazale radarske satelitske snimke Europske svemirske agencija (ESA) koje je obradio i analizirao Igor Magdalenić, predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta (HUKM).

- Pomak tla mjeren je Copernicus EU Sentinel-1 radarskim satelitom usporedbom snimaka tla prije i poslije potresa. Kombinacijom dvaju snimaka, može se stvoriti interferogram gdje je faza povezana s topografijom terena i mogu se preslikati obrasci deformacija tla. Ako se fazni pomak povezan s topografijom ukloni iz interferograma, razlika između snimaka pokazat će uzorke površinske deformacije koji su se dogodili kao posljedica potresa - kazao je Magdalenić koji je i ranije radio na projektima analize satelitskih snimki u svrhu procjene posljedica požara i poplava te procjene rizika od požara južnog dijela Hrvatske.

Prema snimci, pomak tla najbolje je vidljiv u blizini epicentara dva najsnažnija potresa u Podsljemenskoj zoni koji su se na karti doslovno pokazali kao jedan veliki krater. Bijela boja na karti pokazuje kako se tlo nije micalo, plavi spektar razinu slijeganja, a crveni razinu uzdizanja tla.

Inače, 2017. godine korištenjem Copernicus Emergency Management servisa rađena je studija procjene ranjivosti stanovništva od razornog potresa u gradovima od interesa kako bi se potaknulo korištenje georeferenciranih podataka te daljnji razvoj sustava civilne zaštite. To se vidi na prikazu zagrebačkih ulica i zgrada u centru gdje je procijenjen rizik s obzirom na starost grada i gustoću naseljenosti. 

Na crno-bijeloj snimci može se vidjeti osnovna radarska slika Zagreba nakon potresa gdje je najuočljivije korito rijeke Save.

Osim razvoja struke kriznog menadžmenta, pohvalno je kako su članovi radili kao redovni pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi što uključuje i Bad Blue Boyse.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:04