StoryEditor
BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Stier za Dnevnik.ba: Bošnjaci trebaju prihvatiti Hrvate kao partnere da BiH ne bude dijelom srpskog svijeta

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  28.02.2022., 18:56h
Jugoistočnoj Europi, pa tako i BiH, ne trebaju sfere utjecaja nego euroatlantske integracije. Srpski svijet koji postoji u BiH, kao pokušaj replike ruskog svijeta, ugroza je za mir i stabilnost. Zato je potrebno da lideri Bošnjaka prihvate Hrvate kao ravnopravne partnere, umjesto da ih majorizacijom guraju prema Banja H. Luci i srpskom svijetu, rekao je za Dnevnik.ba Davor Ivo Stier, zastupnik u Saboru i bivši ministar vanjskih poslova u Vladi RH.

U tom kontekstu bi, ističe Stier za Dnevnik.ba, dogovor Hrvata i Bošnjaka bio pravi potez za afirmaciju neovisnosti i suverenosti BiH te njene euroatlantske orijentacije

“Banja Luka je ispostava Beograda i zato je važno da BiH u ovom svemu ostane neovisna i cjelovita, a još važnije je da lideri Bošnjaka u BiH prihvate dogovor s Hrvatima oko izmjena Izbornog zakona, da ih ne tjeraju u taktičku suradnju sa ‘srpskim svetom’”, rekao je Stier i dodao, jer tako, i BiH postaje dio tog ‘srpskog svijeta’. 

“Alternativa je europeizacija jugoistočnog europskog prostora, europeizacija BiH i to treba biti svima strateški cilj. Ovo što Putin radi je agresija, ne samo na Ukrajinu, nego i međunarodni poredak kojim su htjeli udaljiti SAD od Europske unije, podijeliti Europsku uniju i njene članice međusobno, pa čak i njihove unutarpolitičke scene. Pokazali smo zajedništvo”, izjavio je Stier. 

Danas je, dodaje Stier, svima jasno zašto je Hrvatska jačala vlastite Oružane snage i zašto je važno da ima LNG terminal na Krku. 

“Ovo je geostrateški koncept Rusije još iz 2008. godini koji je implementaciju počeo u Gruziji, a sada se to, vrlo radikalno, nastavlja u Ukrajini. U našem je susjedstvu pokušaj replike tog svijeta, Srbija, koja je remetilački faktor za europeizaciju ovih prostora i Hrvatska zato stoji čvrsto uz Albaniju, Sjevernu Makedoniju, kao i Crnu Goru”, zaključio je Davor Stier za Dnevnik.ba. 

G.L. / Dnevnik.ba 

05. svibanj 2024 09:31