Article_Top_970x250

Stier nakon debakla HDZ-a: Ne vadim noževe kad se vođa posklizne, moja je misija ujediniti stranku i birače

nakon rezultata europskih izbora

Stier nakon debakla HDZ-a: Ne vadim noževe kad se vođa posklizne, moja je misija ujediniti stranku i birače

svibnja 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Davor Ivo Stier izjavio je kako su rezultati europskih izbora neuspjeh za HDZ. Spreman je tvrdi, ujediniti stranku i birače.

- Postavili smo sebi cilj od pet mandata, dobili smo četiri stoga je jasno da nismo ispunili cilj, da je to bio jedan neuspjeh. Sada kada gledamo širu europsku sliku kako su prošle stranke EPP-a onda možemo reći da je to rezultat koji daje priliku HDZ-u i Andreju Plenkoviću da se dobro pozicioniraju unutar EPP i europskih institucija i mislim da je to dobro za Hrvatsku. Za nacionalnu politiku to nije dobar rezultat, to je loš rezultat koji traži promjenu. Ne možemo na parlamentarne izbore s potporom od 22 ili 23 posto – poručio je Stier.

Na pitanje smatra li da je za rezultat odgovoran predsjednik stranke Andrej Plenković odgovorio je: „Svjestan sam odgovornosti koja je pred HDZ-om, kada je trebalo govoriti i podnijeti poteze ja sam to učinio uvijek s namjerom da imamo jak HDZ. Danas je potrebno da imamo jedan privlačan politički projekt i to treba provesti. Prezirem praksu onih koji kada je vođa moćan frenetično plješću, a kada se posklizne idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga, moja je uloga reći što je trebalo poduzeti. Moja je misija i uloga ujediniti stranku i naše biračko tijelo i ja ću to raditi i u tome uspjeti – jasan je Stier.

Smatra kako su birači našli kanal kojim su HDZ-u poslali poruku, a poruka je da je borba protiv korupcije i klijentelizma važna i da mora biti u središtu našeg djelovanja.

- Poslali su nam i poruku da HDZ za uvjerljivu pobjedu mora imati i potporu desnih birača, naša je sada odgovornost da pokažemo da smo čuli poruku. Mislim da je poruka birača bitna i ona je jasna. Mnogi će biti generali nakon bitke, nije moja uloga da upirem prstom, govorio sam i napravio poteze koje sam mislio da je trebalo, a sve da HDZ bude jak i da se ne dogodi ovo što se dogodilo, naše biračko tijelo se podijelilo. Puno ih je izašlo na izbore, a nije glasalo za HDZ. Sada je potrebno ujediniti stranku i biračko tijelo, ja ću to raditi i napraviti – naglasio je.

Na pitanje je li spreman preuzeti vodstvo HDZ-a odgovora da je iskazao spremnost raditi na ujedinjenju stranke i biračkog tijela.

Ne odbija mogućnost da to radi kao predsjednik stranke, ali kaže da će dati konkretan odgovor na unutarstranačkim izborima.

"Kada dođe taj trenutak onda ćemo moći dati vrlo precizne odgovore na to", rekao je. On tvrdi nije među onim koji su bojkotirali izbore, njegovo djelovanje kaže ide prema tome da imaju jak HDZ koji će moći okupljati i malo liberalnije i malo konzervativnije ljude, a u središtu demokršćanska politika koja usmjerava ove dvije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba