StoryEditor

Stevo Pendarovski pobijedio na predsjedničkim izborima u Sj. Makedoniji

Piše D  /  05.05.2019., 11:05h

Stevo Pendarovski (56), prozapadni kandidat SDSM-a i DUI-ja na vlasti, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji. Nakon prebrojanih više od 96% glasova, Pendarovski je dobio 52,12 %glasova, ispred kandidatkinje VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove sa 44,30%, objavila je Državna izborna komisija. 

U stožer novog predsjednika Sjeverne Makedonije, Steve Pendarovskog, stigao je i premijer Zoran Zaev. Vidno uzbuđen Pendarovski se obratio prisutnima i medijima.

"Izašli smo iz tamnog, mračnog dna. Makedonija je danas pokazala jedinstvo i mudrost. Moja pobjeda danas pobjeda je većine građana Sjeverne Makedonije. Idemo naprijed u bolju budućnost.

Danas je pobijedio narod i ja ću im služiti. Moja pobjeda danas je pobjeda svih naroda i narodnosti u Sjevernoj Makedoniji i znaci naprijed prema EU-u i NATO-u", kazao je Pendarovski te zahvalio svima koji su mu dali potporu obećavši kako će biti predsjednik svih Makedonaca bez obzira na naciju, vjeru u etničku pripadnost. 

Ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji bio je krajnje neizvjestan zbog, straha od slabog odaziva birača i pitanja hoće li proći cenzus od 40% glasača kako bi izbori bili valjani. Međutim, Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je do 18,30 sati na birališta izašlo oko 44,5 posto birača čime je pola sata prije zatvaranja glasačkih mjesta prijeđen prag od 40 %, potreban da bi izbori bili valjani.

Politički protivnici, Stevo Pendarovski, kandidat SDSM-a, i Gordana Siljanovska-Davkova, kandidatkinja nacionalističke desnice, bili su gotovo izjednačeni nakon prvog kruga održanog prošlog mjeseca.

Mala razlika u broju glasova, Pendarovski 42,85 % i Siljanovska-Davkova 42,24 %, govorila je o velikoj i dubokoj podjeli društva na prozapadnjake i nacionaliste.

Kako je i računao, Pendarovski je dobio glasove kandidata etničkih Albanaca, Blerima Reke iz stranke Alijansa za Albance, koji je u prvom krugu osvojio 11% glasova.

Šef izbornog stožera vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti kazao je kako se prema prvim preliminarnim procjenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

Predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski kazao je kako su izbori nelegalni i nelegitimni jer su se glasovi kupovali što je klasični glasački inženjering. S druge strane, premijer Zoran Zaev koji je bio spreman na raspisivanje parlamentarnih izbora da nije po bijedio njegov kandidat Stevo Pendarovski kazao je kako je "danas jako važno da su izbori uspjeli".

To su prvi izbori nakon povijesnog dogovora o promijeni imena Makedonije nakon čega je Atena prestala blokirati napore Skoplja za članstvo u EU-u i NATO-u. Novi predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski na dužnost treba stupiti 12.svibnja, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:16