StoryEditor
predsjednik NSRS

Stevandić: Mirno spavaj Republiko Srpska. Schmidtove odluke neće biti provođene

Piše desk  /  01.07.2023., 20:21h

Osim uznemiravanja javnosti nepriznati visoki predstavnik Christian Schmidt nije postigao nikakav rezultat i on misli da je visoki predstavnik i da može donositi odluke - rekao je za RTRS Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Reagirajući na Schmidtovu "odluku da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske", Stevandić je rekao da su četiri stvari veoma važne za Republiku Srpsku i, kako kaže, to je važno da javnost zna.

- Po Aneksu 10 Daytonskog sporazuma, Republika Srpska nikada nije dozvolila da se primjenjuju Bonske ovlasti, i samim tim djelovanje po Bonskim ovlastima je kršenje Daytonskog sporazuma i neprimjereno je i ne može da se desi po nekim drugim dokumentima - rekao je Stevandić.

Dodao je da po Aneksu 10 jasno piše da zakone donose nadležni organi, odnosno Parlamentarna skupština, kao što je i to napisala Venecijanska komisija. Visoki predstavnik je u svom neznanju i htijenju prekršio i Aneks 10 i Aneks 4  - istaknuo je Stevandić.

On je pojasnio da je NSRS je već odlučila da ne objavljuje Schidtove dokumente, tako da je, kako kaže, našim odlukama riješeno pitanje.

- Narodni zastupnici ne mogu kazneno odgovarati niti za glasanje mogu biti sankcionirani. Mirno spavaj Republiko Srpska. Schmidt nema pravo da to radi. Mi djelujemo institucionalno, demokratski i pravno i sve ovo se može provjeriti na Sudu za ljudska prava. Schmidt nije legalno imenovan i njegove odluke nisu legalne i neće biti provođene i objavljivane - poručio je Stevandić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:12