StoryEditor

Stevandić: "Jučer se pokazalo da je Izetbegovićev i Komšićev uvjet o ANP-u lažan"

Piše D  /  13.11.2019., 06:11h

Zbog čega ste protiv izmjena Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojim PDP i SDS žele deblokirati rad tog parlamentarnog doma?

Ovdje se ne radi o nekakvoj deblokadi nego o selektivnom pristupu koji nema utemeljenje. Ovdje se provodi srbofobna politika, a ljudi iz SDS-a i PDP-a, koji su izgubili izbore i nemaju nikakav legitimitet, našli su način da ostanu na funkcijama i rade pod protektoratom SDA i DF-a.

Šta vi predlažete da se odblokira Predstavnički dom?

Rad Parlamentarne skupštine se odblokira tako što ćete uputiti prijedlog predsjedavajućeg i taj predsjedavajući će biti razmatran na Komsiji za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara. Sve se završi za nekoliko sati. Ovdje se ne radi o blokadi nego o delegitimizaciji demokratskih i ustavnih principa. Potpuno je jasno da većinska Republika Srpska, u čije ime ja govorim - ne možete izbjegavati legitimitet dvotrećinske Republike Srpske da na funkcijama ostanu oni koji su lojalni Izetbegoviću.

Na čemu bazirate te izjave o "lojalnosti Izetbegoviću" ako znamo da jučer srpski ministri u Vijeću ministara nisu podržali ANP?

Ovdje se radi o lojalnosti koja se dobiva ostankom na funkcijama, a ovo s ANP-om samo govori da je Izetbegovićev i Komšićev uvjet o slanju Godišnjeg nacionalnog plana lažan jer oni (srpski ministri) obavljaju funkcije u tehničkom mandatu. Njihova lojalnost se zasniva na stalnom sukobu sa predstavnicima RS-a, a vrijeđaju...

Ali te uvrede su stizale i s vaše strane?

S moje nisu, oni su prvi počeli. Dodik nije nijednu ružnu riječ kazao tijekom sjednice NSRS-a, a oni su počeli dobacivati.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:11