Article_Top_970x250

Štete od poplava u SBŽ iznose oko 4,8 milijuna KM

Preliminarni podaci

Štete od poplava u SBŽ iznose oko 4,8 milijuna KM

velj 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Ilustracija)

Prema preliminarnim izvješćima, šteta u općini Busovača iznosi 3,5 milijuna maraka, u općini Travnik 738.000, u općini Novi Travnik 299.745, te u općini Kiseljak 262.000 maraka.

U četiri općine u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), u kojima je zbog nedavnih poplava proglašeno stanje prirodne nesreće, šteta iznosi oko 4,8 milijuna maraka, potvrdio je Feni direktor županijske Uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović, naglasivši kako se štete na terenu još zbrajaju i da se radi o preliminarnim podacima.

Prema preliminarnim izvješćima, šteta u općini Busovača iznosi 3,5 milijuna maraka, u općini Travnik 738.000, u općini Novi Travnik 299.745, te u općini Kiseljak 262.000 maraka, prenosi Fena.

Stipinović ističe da su iz ove četiri općine upućeni i zahtjevi za izdvajanje novca za hitne mjere sanacije te da se očekuje da odluka bude donesena na sjednici Vlade SBŽ-a idućega tjedna.

- Naravno da oni traže više novca pa je, recimo, Općina Busovača tražila milijun maraka. Međutim, mislim da će izdvojena suma biti mnogo manja, jer nema dovoljno sredstava i svima je jasno da se štete nikada ne mogu potpuno nadoknaditi. U prvoj fazi idemo na to da općine plate početne troškove, poput onih za strojeve, gorivo i dnevnice, dakle sve što je prioritet. Kasnije će se, u drugoj fazi nakon konačnih procjena štete, kroz projekte raditi na obnovi i sanaciji regionalnih cesta, mostova i slično - dodao je on.

Po njegovim riječima, nakon što županijska Vlada donese odluku o izdvajanju novca, bit će upućen zahtjev i federalnoj Vladi koja, uz općine i županije, također, ima obvezu da pomogne u saniranju nastalih šteta.

- Mi smo županija koja je poznata po poplavama, a iz iskustva znam je stanovništvo pogođeno poplavama i ranijih godina dobilo simboličnu pomoć za nastale štete - kazao je direktor županijske Uprave za civilnu zaštitu.

Naglasio je kako su mjere prevencije, među kojima su čišćenje riječnih korita i odvodnih kanala, jedini način da se i u budućnosti izbjegnu štete, dodavši da za te namjene Vlada SBŽ-a godišnje izdvaja pola milijuna maraka i da se u ove aktivnosti mora uključiti cjelokupno društvo.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250