StoryEditor

State Department zabrinut stanjem vjerskih sloboda u BiH

Piše D  /  13.06.2020., 08:06h

Ministarstvo za ljudska prava BiH, ističe se, donijelo je nove propise koji omogućavaju izravno prijavljivanje kršenja vjerskih sloboda te je zaduženo surađivati s nadležnim vlastima na ispravljanju tih anomalija. Kako se, nadalje, navodi, Predsjedništvo BiH ponovno nije odobrilo sporazum kojim će djelatnicima pri Islamskoj zajednici osigurati vjerski smještaj. U izvješću za 2018. godinu, podsjeća se, Islamska zajednica je navela da je jedna škola prijetila kažnjavanjem učenika islamske vjeroispovijesti ako ne nadoknade sate propuštene tijekom vjerskog praznika. Isto izvješće navodi da su u Oružanim snagama BiH pripadnicima islamske vjeroispovijesti posluživali svinjetinu tijekom dva mjeseca.

Nadalje se navodi da je Međureligijsko vijeće BiH, nevladina organizacija koju čine  predstavnici četiri glavne vjerske zajednice u zemlji, ponovno izvijestilo da su vlasti neprihvatljivo sporo djelovale u istragama i procesuiranju vjerski motiviranih zločina. Osim toga, Vijeće je zabilježilo 10 prijavljenih djela vandalizma na vjerskim mjestima i jedan slučaj verbalnog zlostavljanja pravoslavnog svećenika uz napomenu da je stvaran broj izgreda vjerojatno daleko  veći.

“Tadašnji predsjednik Skupštine Sarajevske županije Dino Konaković rekao je u jednom intervjuu da mu ne smeta što lokalna osnovna škola i dalje nosi naziv ustaškog antisemita iz Drugog svjetskog rata koji je slavio Hitlera“, ilustrira State Department.

U izvješću se napominje i da je OESS izvijestio da je u 2018. godini zaprimio izvješća o 17 slučajeva izgreda protiv muslimana, 10 protiv kršćana i dva protiv Židova. “Antiislamski izgredi uključivali su pucnjavu na džamiju, krađu i vandalizam nad džamijama u koje su postavljani dijelovi tijela svinje, prozori bivali slomljeni ili su ispisivani grafiti. U dva antisemitska izgreda, vandali su na židovskim kućama iscrtali grafite, uključujući i svastike“, navodi se i ukazuje da su predstavnici Veleposlanstva SAD-a ukazivali vlastima da trebaju promovirati poštivanje vjerske raznolikosti i provoditi jednak tretman prema vjerskim manjinama.

State Department uizvješće je uključio i presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu prema kojoj vlasti RS-a moraju ukloniti pravoslavnu crkvu nezakonito izgrađenu na imanju Fate Orlović u Konjević Polju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:03