Article_Top_970x250

State Department ponovo upozorava Amerikance da se paze terorizma ako idu u BiH

bih - opasna zona

State Department ponovo upozorava Amerikance da se paze terorizma ako idu u BiH

sij 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iako u Bosni i Hercegovini već duže vremena nije bilo terorističkih napada, niti je bilo odlazaka na strana ratišta, i dalje je na snazi upozorenje o sigurnosnoj situaciji SAD-a.

State Department upozorava da postoji mogućnost napada u budućnosti baš kao i u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili Španjolskoj. Naši dužnosnici pozivaju na dodatnu ozbiljnost kad je u pitanju sigurnosna situacija. 

State Department je i pored samouvjerenih izjava naših političara odlučio zadržati povišenu razinu sigurnosne prijetnje u BiH. Terorizam, organizirani kriminal i još uvijek prisutne mine su istaknute kao značajna prijetnja.

"Obratite povećanju pažnju u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i mina. Terorističke grupe nastavljaju planirati potencijalne napade u Bosni i Hercegovini. Teroristički napadi se mogu desiti sa malo ili nimalo upozorenja. Vjerodostojne informacije ukazuju na to da terorističke grupe nastavljaju sa planiranjem mogućih napada u Europi. Europske vlade poduzimaju akcije da se zaštite od terorističkih napada; međutim, sve europske zemlje i dalje su potencijalno ugrožene od napada transnacionalnih terorističkih organizacija", stoji u priopćenju State Departmenta.

Iz parlamentarne Komisije za obranu i sigurnost poručuju kako je ovo redovno izvješće i da ovakav status nije iznenađenje. Međutim, po riječima Borislava Bojića, to ne znači da se smijemo opustiti.

"On između ostalog ne tretira samo Bosnu i Hercegovinu. U grupu tih zemalja, u toj kategoriji vam je svrstana Francuska, Njemačka i Belgija kao zemlje koje također mogu biti prijetnja, kad je u pitanju terorizam prema američkim državljanima. To ne znači da ne trebaju nadležne državne institucije obavljati svoj posao i učiniti dodatne napore kako bi se došlo do dodatnih saznanja u vezi sa mogućim teroristima i terorističkim aktima koji bi se mogli dogoditi u Bosni i Hercegovini", kaže Bojić, dopredsjedatelj Komisije za obranu i sigurnost.

Bez obzira što su ovo diplomatsko-sigurnosne analize, stručnjaci smatraju kako dobrim dijelom na ocjenu naše sigurnosti utiču i odnosi sa susjedima. Profesor Jasmin Ahić smatra kako je i predstojeća predizborna kampanja jedan od značajnijih faktora. 

"Sasvim je normalno da administracija postavlja određenu zemlju u takvu poziciju u jednom, moramo biti objektivni nestabilnom regionu. U regionu u kojem smo prošle godine zabilježili i pokušaj državnog udara i Makedoniju na ivici građanskog rata, a sada Bosna i Hercegovina ulazi u taj predizborni proces", tvrdi Ahić.

Poruke koje nam dolaze iz Washingtona moramo shvatiti ozbiljno, poručuju i struka i politika, jer one dolaze od jedne veoma ozbiljne zemlje. Onoliko koliko ovo treba biti upozorenje američkim državljanima toliko treba biti i nama.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250