Article_Top_970x250

State Department o BiH: U Sarajevu visok rizik od terorizma, fundamentalni islam mijenja život muslimana u BiH

BiH prijetnja za SAD i njihovu vladu

State Department o BiH: U Sarajevu visok rizik od terorizma, fundamentalni islam mijenja život muslimana u BiH

ožu 14, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U izvještaju State Departmenta o BiH navedeno je kako je tijekom  rata od 1992. do 1995. godine u BiH doputovao veliki broj islamskih boraca kako bi lokalnim muslimanima pomogli u obrani, da ih je nekoliko stotina još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama, te da u velikoj mjeri utječu na određene sfere  života muslimana u BiH.

Zbog prijetnje terorizmom i pranja novca, koje je povezano s trgovinom narkoticima, State Department proglasio je BiH zemljom s visokim nivoom prijetnje za SAD i interese američke vlade.

U najnovijem izvještaju o stanju  sigurnosti u BiH, State Department  ocijenio  je  da su Sarajevo i BiH lokacije visokog rizika, posebno ističući prijetnju od terorizma koja je, kako navode, u visokoj mjeri prisutna.

U izvještaju se navodi da je tijekom  rata od 1992. do 1995. godine u BiH doputovao veliki broj islamskih boraca kako bi lokalnim muslimanima pomogli u obrani, da ih je nekoliko stotina još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama, te da u velikoj mjeri utječu na određene sfere  života muslimana u BiH.

Procjenjuje se da su tijekom  nekoliko posljednjih godina mnogi građani BiH otputovali na ratišta u Siriji i Iraku, navodi "Dnevni avaz".

Izvještaj State Departmenta  pokazuje da se BiH nalazi na listi zemalja koje predstavljaju glavne centre za pranje novca i trgovine narkoticima,navodi Srna.

State Deparment  je iz regiona na popis  uvrstio BiH, Srbiju i Albaniju kao zemlje kod kojih postoje znatni iznosi novca od trgovine narkoticima ili novca stečenog u drugim vrstama kriminala.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250