StoryEditor

State Department: Ekstremistička ideologija - potencijalni izvor terorizma u BiH

Piše D  /  25.06.2020., 09:06h

U izvještaju State Departmenta o borbi protiv terorizma navodi se da u 2019. nije registriran nijedan državljanin BiH koji je pokušao otputovati u inozemstvo radi sudjelovanja u oružanim sukobima.

Međutim, State Department upozorava da se deseci državljana BiH i dalje nalaze u Iraku, Siriji i Ukrajini, te da je zemlja suočena s prijetnjom povratnika s ratišta.

- BiH je i dalje dobar partner u procesu vraćanja stranih boraca, a Predsjedništvo BiH suglasilo se u studenom 2019. godine da vrati članove njihovih obitelji iz Sirije - ističe se u izvještaju za prošlu godinu.

U dokumentu se podsjeća da je u prosincu u BiH vraćeno 17 žena i djece, zajedno sa sedam boraca u inozemstvu, te da su agencije za provođenje zakona u BiH bile vrlo kooperativne u spomenutom procesu.

State Department ukazuje da i dalje postoji problem blagih presuda u slučajevima pod optužbama za terorizam u BiH, te ističe da su i pojedini suci priznali da je potrebno strože sankcionirati takve predmete.

- Ostvaren je mali napredak na polju vraćanja boraca i deradikalizacije, razne skupine civilnog društva, Međureligijsko vijeće BiH i vjerski lideri uložili su značajne napore u sprječavanju i borbi protiv radikalizacije i regrutiranja terorista - napominje se u izvještaju.

Iz State Departmenta su posebno naglasili činjenicu da se u BiH tijekom prošle godine nije dogodio nijedan incident povezan s terorizmom, ali da BiH u tom periodu nije donijela bilo kakve značajnije promjene u zakonu o borbi protiv terorizma.

State Department se u izvještaju osvrnuo i na činjenicu da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vodeća agencija za borbu protiv terorizma, ali da je njena efikasnost ograničena, uz oko 25 službenika koji rade na slučajevima terorizma.

U najnovijem izvještaju se podsjeća da SIPA nastavlja obuku koju financira program State Departmenta za pomoć u borbi protiv terorizma.

State Department skreće pažnju na nedostatak političke volje da se provedu inicijative koje financiraju SAD, usprkos želji službi za provođenje zakona da imaju na raspolaganju takva sredstva.

U dokumentu se navodi i to da je ostvaren određen napredak po pitanju o inicijativa za sigurnost granica, te da Granična policija BiH nastavlja unaprjeđivati tehnologiju na ključnim graničnim prijelazima, a da je Služba za poslove sa strancima proaktivno radila s međunarodnim partnerima na razmjeni informacija o nastavku rasta broja migranata koji ulaze u zemlju.

State Department naglašava da je BiH nastavila s provođenjem napora u sprječavanju terorističkih aktivnosti, te da je Sud BiH povećao zatvorske kazne Maksimu Božiću i Edinu Hatoru na šest i tri godine zatvora zbog planiranja terorističkih aktivnosti.

U dijelu izvještaja o nasilnom ekstremizmu, State Department navodi da ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke skupine ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH.

Kada je riječ o promoviranju tolerancije i borbi protiv nasilja, State Department ističe napore vjerskih zajednica u BiH, koje rade zajedno u Međureligijskom vijeću BiH protiv nasilja usmjerenog ka bilo kojoj vjerskoj zajednici.

Na kraju izvještaja navodi se da Tužiteljstvo BiH nastavlja surađivati s SAD-om, Srbijom, Crnom Gorom, članicama EU kao što su Austrija i Njemačka, kao i s Velikom Britanijom u istragama koje su povezane s borbom protiv terorizma, prenosi RTRS.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:54