StoryEditor

Staša Košarac ostaje ministar, "preživio" je glasanje u Zastupničkom domu

Piše D  /  10.06.2020., 02:06h

Inicirana rekonstrukcija Vijeća ministara BiH kojom bi se smijenio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac dobila je 13 zastupničkih glasova "za", 15 "protiv" i 11 "suzdržanih". Smjena zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića nije imala potrebnu entitetsku većinu i ići će na dodatno usuglašavanje, javlja Klix.ba.

U obrazloženju inicijative za smjenu ministra Košarca se navodi da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprječavanje širenja zaraze.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupnik domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da vladajuća većina neće ništa dobiti smjenom ministra Staše Košarca i da ga trebaju sankcionirati drugi organi zbog okupljanja tijekom pandemije koronavirusa.

"Što ćemo dobiti ako smijenimo Stašu Košarca?! Neka sankcije koje su propisane snosi onaj tko se nedolično ponašao tijekom pandemije (...) Ne želimo snositi dio odgovornosti za nošenje kakvog-takvog ambijenta kojeg imamo", izjavio je Mehmedović.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nazvao je koaliciju SDA, HDZ-a i SNSD-a kao trgovačku, napomenuvši da amnestiraju samo ljude koji čine koaliciju.

Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu, istaknuo je kako je bio u sličnoj situaciji prije nekoliko godina i kako ne vidi razlog zašto bi se sada pravila iznimka.

"Za mene je situacija čista i jasna (...) Kredibilitet u najvećoj mjeri zavisi od onih koji imaju parlamentarnu većinu. Oporba jasno iznosi svoj stav. Vi morate biti toliko veliki da kažete da je to kršenje zakona", kazao je Šarović.

Nenad Stevandić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra kako SIniša Ilić nije prekršio nijedan zakon.

"Ne možemo govoriti o kršenju zakona i mjera. Tada mjera distance nije važila. Mjera policijskog sata ne važi u kućama... Policijska postaja nije upozoravana na glasnu glazbu", rekao je Stevandić.

Damir Arnaut, zastupnik NS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, istaknuo je kako pripadnike SDA ne interesira što je Staša Košarac uradio, već ih interesira njihov politički dogovor s Miloradom Dodikom.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:21