StoryEditor
južna amerika

Stanovnici Urugvaja se mole za kišu jer je ostalo vode za još 10 dana

Piše fena  /  23.05.2023., 17:19h

Urugvajci u glavnom gradu Montevideu mole se za kišu usred rekordne suše zbog koje je glavnom rezervoaru grada ostalo vode za samo deset dana.

Slaba količina padavina i visoke temperature u južnoj regiji Južne Amerike izazvale su veliku sušu tijekom prošle godine, što je utjecalo na usjeve u susjednoj Argentini, proizvođaču žitarica i uzrokovalo velike gubitke na farmama.

U Urugvaju je manjak vode najveći u posljednje 74 godine, kažu dužnosnici. To utiče na opskrbu tisuća kućanstava i dovodi do loše kvalitete vode.

- Zabrinuta sam da se oslanjamo na kišu kao jedini odgovor. Neuobičajeno je toplo za ovo doba godine - rekla je Vanessa Fleitas ispred škole njenog djeteta u Montevideu koja je ranije zatvorena zbog nedostatka pitke vode za učenike, javlja Reuters.

Razina vode u akumulacijskom jezeru Paso Severino, koje opslužuje više od polovine od 3,5 milijuna stanovnika Urugvaja, na "povijesnoj je najnižoj razini", prema državnoj vodovodnoj kompaniji Obras Sanitarias del Estado (OSE), oko 10 posto kapaciteta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:59