StoryEditor
rim

Stanovnici Rima izašli na ulice uoči sastanka G20: Ovo je prosvjed protiv svih svjetskih lidera

Piše desk  /  30.10.2021., 22:29h
Tijekom vikenda glavni grad Italije bit će poprište sastanka lidera najmoćnijih zemalja svijeta koje su okupljene kroz organizaciju G20. U međuvremenu, dok šefovi država razgovaraju o brojnim problemima, nezadovoljni građani okupili su se na ulicama Rima.

Između ostalog, tijekom vikenda na ulicama Rima prosvjede su najavili otpušteni radnici tvornica, klimatski aktivisti, pripadnici antiglobalističkih pokreta, feministkinje, antivakserski pokreti, ali i sljedbenici komunističke ideje.

"Katastrofa stiže, vrijeme je za djelovanje", "Od Rima do Glasgowa, vaše inicijative su problem", samo su neke od parola koje se mogu vidjeti na ulicama Rima ovog vikenda.

"Bit će ovo relativno miran marš", rekla je jedna od ekoloških aktivistkinja iz Italije.

Ona je pozvala lidere G20 da hitno djeluju kada je riječ o klimatskim promjenama i socijalnoj pravdi.

"Ovo je trenutak kada možemo djelovati. Ono što ne uradimo sada, nećemo moći uraditi ni u budućnosti", navela je.

Maršu ekoloških aktivista pridružili su se i radnički sindikati koji su iskoristili priliku kako bi izrazili nezadovoljstvo situacijom u Italiji, ali i u cijelom svijetu.

"Ovo je prosvjed protiv svih vlada G20 koji predstavljaju dio onih koji dominiraju svijetom i eksploatišu radnike", rekao je jedan od sindikalnih predstavnika.

Iako su prosvjede tijekom vikenda najavile brojne organizacije uključujući i desničarske skupine, predstavnici policije priopćili su kako su spremni za organizaciju događaja.

Tijekom vikenda, vlasti u Rimu odobrile su raspoređivanje dodatnih 5.500 policajaca širom grada koji bi trebali voditi računa o sigurnosti.

"Razina pažnje za ovaj događaj je na maksimumu. Situacija jeste komplicirana i zabrinjavajuća, ali držimo sve pod kontrolom", priopćili su iz talijanske policije.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:25