Article_Top_970x250

Stanovnici Drvara traže ostavku županijskog ministra

Nezadovoljni upravljanjem otpadom

Stanovnici Drvara traže ostavku županijskog ministra

lip 10, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Građani iz Drvara okupljeni oko inicijative "Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru" svojim potpisom i potpisom ostalih građana na objavljenoj online peticiji zatražili su da ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije Hikmet Hodžić snosi odgovornost i podnese ostavku ili bude smijenjen.

Iz spomenute inicijative ističu kako je ministar Hodžić izdao Rješenje o izdavanju dozvole upravljanja otpadom te da je svojim nesavjesnim i neodgovornim postupcima, kršenjem zakona i nepostupanjem na osnovu savjesne i brižljive ocjene svih dokaza prilikom izdavanja dozvole za uvoz, ugrozio zdravlje građana Drvara te čistoću, kvalitetu zraka i tla na širem području i u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi, prenosi Fena.

Navode kako je otpad zbog konstantnog građanskog aktivizama napustio Drvar i ostale općine u Federaciji BiH u kojima je nelegalno deponiran, dok odgovorni i dalje nisu sankcionirani.

Naime, uvoznik KROM reciklaža dobio je od Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije dozvolu za upravljanje otpadom te za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i recikliranja istih, pojašnjavaju iz Inicijative "Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru" te dodaju kako je prema uvoznoj dokumentaciji taj otpad bio namijenjen za reciklažu jer se po Zakonu o upravljanju otpadom FBiH može uvoziti samo otpad namijenjen u tu svrhu.

- Međutim, inspekcijskim nalazom Federalnog inspektora za zaštitu okoliša od 4. srpnja 2020. godine ispostavilo se da uvoznik ne posjeduje postrojenje u kojem bi mogao provesti taj postupak - navode iz spomenute inicijative.

Utvrđeno je, kažu, da uvidom u Rješenje o registraciji uvoznik posjeduje važeću dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od strane Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije, ali su prilikom inspekcijskog nadzora uočene brojne nepravilnosti, a jedna od njih je da pogon i lokacija na koju je trebalo otpad uvesti i reciklirati ne odgovaraju stanju na terenu jer se otpad nalazi na sasvim drugim lokacijama a predviđeno je da se skladišti u pogonu privrednog subjekta.

 "Sjedište privrednog subjekta 'KROM reciklaža' u Drvaru je fiktivno jer se nalazi na adresi općine Drvar, oprema i strojevi za reciklažu ne postoje na lokaciji skladištenja otpada kako je to navedeno Rješenjem o izdavanju dozvole za upravljanje otpadom županijskog Ministarstva i dr.", poručili su građani iz Drvara okupljeni oko inicijative "Kaznimo odgovorne za otpad u Drvaru".

Podsjećaju kako je prošle godine iz Republike Italije na više lokacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu od strane tvrtke "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar bez odobrenja općine Drvar uvezeno 414 tona tekstilnog otpada.

Nakon više izvršenih inspekcijskih nadzora kako s federalne tako i sa županijske razine gdje su naložene određene mjere za uklanjanje otpada, on je s područja Drvara krajem ožujka ove godine odvezen prema jednoj od ovlaštenih spalionica u BiH.

Dnevnik.ba