StoryEditor
analitičari iz zagreba

"Stanje u BiH postaje sigurnosni problem za Hrvatsku, međunarodna zajednica ne razmišlja o tomu kako uvesti red"

Piše desk  /  02.10.2022., 13:51h

Aktualne teme u TNT komentiraju Hrvoje Krešić (Nova TV) i Igor Alborghetti (24sata). Komentirali su stanje u BiH.

“Uvijek može biti gore, ne samo u BiH, svuda može biti gore. Usudio bih se čak reći da jest gore, jer tenzije pogotovo između Bošnjaka i Hrvata rastu. Čak se s bošnjačke strane može čuti neke stvari koje su zaista šokantne, način na koji se izriču, način na koji se u određeni povijesni događaji stavljaju u neki novi kontekst, pokazuje da tenzije zaista rastu i da se ta država dodatno destabilizira i nadam se da neće biti netko dovoljno blesav da negdje neku šibicu baci”, rekao je Krešić, dodavši da ne vjeruje da će doći do velike eskalacije sukoba, ali da će doći do okršaja.

Alborghetti smatra da nije bilo šanse da se promijeni zakon, jer hrvatska Vlada bila pospana i nije percipirala tu vrstu problema.

“Na vlast se dolazi zbog podjele resursa, a ne zbog političkog ekvilibrija. Ovo je hrvatski sigurnosni problem i to je činjenica, Milanović je tu u pravu. Mi se na 20 kilometara od Dubrovnika možemo naći u situaciji da imamo veliku Srbiju. Srbi u BiH već imaju svoju državu, ona im je data Daytonom, Bošnjaci već dosta dugo rade na stvaranju svoje države i Hrvati jedini tu vise. Ako Hrvati odu iz BiH, a s obzirom na prilike koje im pruža politički sustav, onda će se stvarno stvoriti velika Srbija i bošnjačka država, bez Hrvata. Odgovara li to Hrvatskoj? Ne. Strašno je kako EU ne razumije taj problem i ne želi Hrvatskoj asistirati u rješavanju tog problema. Zato se nije promijenio izborni zakon, zato se visoki povjerenik boji, ne želi se miješati na način koji bi bio ekspeditivan, brz i učinkovit”, rekao je Alborghetti, prenosi N1.

Međunarodna se zajednica ne bavi BiH i ne razumiju situaciju u toj zemlji. “Gledaju to kroz prizmu hrvatskih, srpskih odnosa iz devedesetih i sve to preslikavaju na današnju situaciju i pritom imaju svoje interese i zbog čega tu razmišljaju o još nečemu drugom, a ne o tome kako unaprijediti i dovesti u red stanje u BiH. Tu mora postojati i vlastiti voljni moment, jer inače nije održivo, ali 90 posto političkih elita u BiH tu su samo zbog para”, rekao je Krešić.

Nijedna od institucija ne radi na način da Hrvatskoj pomogne riješiti problem u BiH na način koji je apsolutno pozitivan, rekao je Alborghetti.

“Tu postoji pola milijuna ljudi koji su državljani Europske unije i za koje bi Europska unija trebala biti vrlo zainteresirana”, dodao je.

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 15:43