StoryEditor
fijsako usvojenog zakona

Stanari u Središnjoj Bosni uskoro će morati plaćati upravitelje

Piše fena  /  08.06.2023., 16:15h

Nakon što se važeći zakon o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada, usvojen prije nekoliko godina, pokazao kao potpuni fijasko, Županija Središnja Bosna (ŽSB) krenula je u izradu novog.

Vlada ŽSB je na današnjoj sjednici u Travniku usvojila Nacrt zakona o korištenju, upravljanju i održavanju dijelova zgrada i uređaja zgrade kojim će, nadaju se, napokon urediti oblast upravljanja zgradama koja je zanemarena gotovo u čitavom poslijeratnom razdoblju.

Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova ŽSB Amir Šečibović kazao je kako nakon usvajanja nacrta kreću javne rasprave.

- Novi zakon bi olakšao stanarima i upraviteljima budući rad. Što to znači? Sad imamo zgrade prepuštene same sebi, onako kako se vlasnici stanova dogovore, tako i rade. Ovo će biti organiziran, definiran i organiziran način upravljanja površinama, uz obveze stanara i upravitelja. U fazi smo nacrta, svim općinama smo uputili dopis da se izjasne prije samih javnih rasprava. U narednom razdoblju očekujemo veći interes upravitelja, sad ih imamo sedam certificiranih. Najveći interes je općine Travnik - rekao je Šečibović.

Po njegovim riječima, stari zakon pokazao je brojne manjkavosti zbog kojih nikada nije zaživio u praksi.

- Sama cijena površina dovela je do tog da nema zainteresiranih. Licencirani upravitelji prekidaju sporazume, jer je to nedovoljno za pokrivanje osnovnih troškova. Imamo neuređenu oblast i kad je u pitanju to kako stanare dovesti u formu da redovno izvršavaju svoje obveze i da se, na kraju krajeva, to definira kao obveza. Svi koji žele živjeti u organiziranoj zajednici moraju snositi svoj dio odgovornosti i dati svoj udio u samoj organizaciji - kazao je ministar Šečibović.

Denvnik.ba

24. travanj 2024 18:18