StoryEditor
ANALIZA "BIRN-A"

Što sve trebate znati o snimljenom razgovoru Tadić i Mehmedagića

Piše Desk  /  21.09.2021., 17:00h
Mehmedagić predložio da rade veće i jače predmete korupcije jer je “korupcija stala” te da “fali velikih stvari”, a Nešković na to konstatira “visoka se ne može raditi”, a Mehmedagić je odgovorio da može i da oni rade srednju korupciju “da bi narodu dali da se nešto radi”.

Krajem prošlog tjedna internet portal Dnevnog avaza obavio je dva snimka sastanka glavne državne tužiteljice i direktora obavještajne agencije koja traju nešto više od 80 minuta. Na snimku, za kojeg je Tadić u medijima potvrdila da je autentičan, mogu se čuti opažanja i zahtjevi koje rukovoditelji dvije važne državne obavještajne odnosno pravosudne institucije teško da bi izgovorili javno.

Sastanku za koji se prema izgovorenim datumima pretpostavlja da je nastao sredinom 2019. godine je prisustvovala i Ozrenka Nešković, zamjenica Gordane Tadić.

Prema riječima Tadić s početka snimka, sastanak je inicirao Mehmedagić kako bi pričao o istrazi u vezi s ispravnosti njegove diplome. Na snimku se osim Mehmedagićevih zahtjeva o načinu istraživanja državnog tužitelja mogu čuti brojni drugi detalji o radu obavještajne agencije i Državnog tužiteljstva, načinu na koji se procesuira korupcija i nezadovoljstvo glavne državne tužiteljice izvještavanjem medija o njoj.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) detaljno je preslušala snimak. Evo što trebate znati o sadržaju procurenog snimka razgovora Tadić i Mehmedagić.

Tko je napravio, a tko objavio snimak?

Prema izgovorenom, sastanak se održao u zgradi Tužiteljstva BiH i njemu su prisustvovale tri osobe. Još uvijek nije poznato niti je utvrđeno tko je snimak napravio a tko ga je objavio u javnosti. Snimke je prvi objavio Dnevni avaz navodeći kako je on dostavljen na adrese medija u BiH. BIRN BiH nije dobio ovaj snimak.

Avaz navodi da je snimak napravljen na zahtjev Mehmedagića ali ne navodi na koji je način potvrdio ovu informaciju.

Televizija FACE je u subotu objavila da je Tadić potvrdila autentičnost snimka navodeći kako “nije prvi put da sam osobno izložena protuzakonitom praćenju i prisluškivanju”.

Iz OSA-e su dan ranije u petak, 17. rujna, poslali priopćenje za medije u kojem pozivaju sve relevantne institucije da izvrše provjeru tko je snimao sastanak u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i razgovor između osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

“Vještačenjem snimka vrlo jednostavno se može utvrditi tko je osoba koja je nezakonito snimala sastanak koji je održan u službenim prostorijama Tužiteljstva BiH”, navode iz Agencije i dodaju kako ova institucija nije zloupotrebljavala resurse za osobne svrhe.

Takvo vještačenje još uvijek nije napravljeno niti su institucije službeno saopćile tko je odgovoran za objavu snimka.

Mehmedagić tražio reakciju prema državnom tužitelju

Prema vremenski odrednicama korištenim tijekom razgovora u kojima se Tadić osvrće na tekst objavljen prije nekoliko dana, sastanak se vjerojatno desio u srpnju 2019. godine. Na početku razgovora Tadić objašnjava kako je pristala da se sretne s Mehmedagićem na njegov poziv da razgovaraju o istrazi koju u tom trenutku provodi državni tužitelj Oleg Čavka – provjeravajući diplomu koju je Mehmedagić stekao na banjalučkom fakultetu za poslovne studije.

Mehmedagić govori da Čavka zloupotrebljava svoj položaj i kako radi stvari koje “ne bi trebao raditi” te da on ne može sjediti skrštenih ruku. On se žali Tadić da Čavka i dalje šalje naredbe policijskim agencijama za provjeru njegove diplome.

Tadić pristaje razgovarati o predmetu koji je u tijeku s osobom koja se u tom predmetu istražuje.

“De mi reci Osmane je li u redu diploma, ima li kakvih problema”, upitala je Tadić Mehmedagića otvoreno, na što je on pružio dug odgovor i rekao da nema problema i ako je bilo nekog kaznenog djela ono je zastarjelo jer se radilo o periodu 2003.–2006. godina.

Mehmedagić dalje govori da Čavka već 11 godina “upada” u njihove predmete i da će sve otvoriti s kim se Čavka sastaje.

“Ja nemam nikakvih problem s diplomama. Znam odakle ta priča”, kaže kasnije Mehmedagić i dodaje da se Čavka sastaje s ljudima koje OSA prisluškuje.

Kako kaže, ako prisluškujemo osobu “A”, na telefonu je on [Čavka] osoba “B”.

Njega Tadić pita što Čavka želi da postigne sa slučajem diploma, a Mehmedagić odgovara kako hoće da ga sruši te da za to koristi mehanizme tužiteljstva.

Nešković je upitala Mehmedagića je li on “čist u tome”, ali nije dobila odgovor od njega.

“Prvo pitanje na osnovu čega, kojeg krivičnog djela. Kad je došao do toga da je kod mene regularna diploma, on ide dalje. Tu ima apsolutna zastara. Ide medijski ne bi li nešto diskreditirao na bilo koji način”, kaže Mehmedagić na konstataciju Tadić da Čavka provjerava validnost njegove diplome i dodaje da najviše informacija “curi” iz Tužiteljstva BiH.

Tadić i Nešković su u razgovoru obećale da će provjeriti o čemu se radi.

Nema procesuiranja visoke korupcije

Mehmedagić je spomenuo i istrage ratnih zločina, te se moglo čuti kako govori da su “one grobnice od naših informacija i naših para”.

“Ja te pare dam, pravdam ih na crno”, kazao je on.

On je predložio da rade veće i jače predmete korupcije jer je “korupcija stala” te da “fali velikih stvari”.

“Visoka se ne može raditi”, konstatirala je Nešković, a Mehmedagić je odgovorio da može i da oni rade srednju korupciju “da bi narodu dali da se nešto radi”.

Tadić je navela da su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dali neke predmete koje će ona i Nešković pregledati i “da se ide u par nekih akcija koje će biti zapažene”.

Mehmedagić kaže da ima službu koja se bavi analizama i iz koje mu kažu tko s kojim medijima komunicira, kad se zovu novinari i kad je određena informacija izašla u medijima.

On je navodio da je BiH društvo korumpirano i da najviše reketa ima u Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 21:30