Article_Top_970x250

SSSBiH pokrenuo kampanju za povećanje najniže plaće u FBiH na 1.000 KM

“10 za 1.000 KM”

SSSBiH pokrenuo kampanju za povećanje najniže plaće u FBiH na 1.000 KM

stu 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: BHRT

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) pokrenuo je kampanju “10 za 1.000 KM” s ciljem da Vlada Federacije BiH donese odluku o definiranju najniže plaće u Federaciji BIH koja, po mišljenju Saveza, treba biti 1.000 KM.

“Minimalna plaća trebala bi biti zaštitna, a ne obračunska kategorija, to jest iznos koji bi trebao dobiti svaki radnik čija obračunska plaća iznosi manje od iznosa minimalne plaće. Dakle, minimalna plaća ne bi služila kao osnovica za obračun svih drugih plaća”, rekao je novinarima predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović, javlja BHRT.

Šatorović smatra da su, i pored visokih obveza, poslodavci, za naše prilike, ostvarili veliku dobit što je, kako kaže, u najvećoj mjeri zasluga radnika.

“Prema podacima Financijsko-informatičke agencije, prihodi koje su firme u Federaciji BiH ostvarile prošle godine premašili su 49,5 milijardi KM, što je za oko 1,5 milijardi više nego u prethodnoj godini. Profitabilno je poslovalo 15.699 firmi u Federaciji ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih firmi. Ove firme su prošle godine ostvarile oko tri milijarde KM čiste dobiti, što je 5,2 posto više nego u 2017. godini”, rekao je Šatorović.

Promoviran je i spot u kojem je navedeno 10 razloga zbog kojih najniža plaća u Federaciji treba biti 1.000 KM. Istaknuto je da građani imaju pravo na kvalitetniji životni standard, dok je cijena minimalne potrošačke košarke oko 2.000 KM.

Sa sadašnjim primanjima, smatraju u Sindikatu, ne može se platiti ni pola porošačke košare.

Minimalna plaća u Federaciji BiH je 406,6 KM, tako da od 2016. godine oko 260.000 radnika prima plaću od 650 KM.

“To ne može pokriti ni trećinu potrošačke košare. Spremnost poslodavaca da s radnicima podijele dio svog kolača skoro da ne postoji”, istaknuo je Šatorović.

On je zaključio da će veći iznos najniže plaće ojačati mirovinski fond, jer veća plaća znači više doprinosa i veći priljev sredstava u Fond MIO.

Dnevnik.ba