StoryEditor

Srušio vlastiti rekord: Mateo Kovačić potpisao za Chelsea

Piše D  /  01.07.2019., 06:07h

Klub u kojem je prošlu sezonu proveo na posudbi, sada ga je otkupio od Reala uz odštetu od 50 milijuna eura. To je najviši iznos plaćen za hrvatskog nogometaša. Mateo je s londonskim Bluesima potpisao ugovor na pet godina.

"Zaista sam uživao u prošloj sezoni koju sam odradio na posudbi u Chelseaju. Osjećam se veoma ugodno u klubu, prija mi London i Premier liga. Jako sam sretan što sam dobio priliku postati punim članom Chelseaja. Uspješna sezona je iza nas, osvojili smo Europa ligu i nadam se da mogu doprinijeti novim klupskim uspjesima u godinama koje slijede", rekao je Mateo po potpisu ugovora, prenosi službena stranica kluba.

Na Kovačićev transfer osvrnula se i Chelseajeva direktorica, Marina Granovskaia.

"Mateo je tijekom prošle sezone dokazao koliko je uspješan i ostvaren nogometaš i drago nam je što ostaje u Chelseaju za stalno. Iskusan je nogometaš s puno utakmica na klupskoj, ali i reprezentativnoj sceni i sigurno smo da će uspješan u dresu Chelseaja u narednih pet godina", kazala je desna ruka Romana Abramoviča na Stamfordu Bridgeu.

Spomenuti prethodni hrvatsku rekord iz 2015. Kovačić je postavio kada ga je Real kupio od Intera uz odštetu od 31 milijun eura. 

Ali Kovačić je tijekom tri godine u Realu bio rezerva ili, u najboljem slučaju povremeni prvotimac. Osvojio je tri Lige prvaka, ali njegov doprinos u tim uspjesima bio je minoran. 

Zato je u kolovozu prošle godine otišao na posudbu u Chelsea do kraja sezone, kao dio transfera Thibauta Courtoisa iz Chelseaja u Real.

Ovako je tada Chelsea predstavio svoje privremeno pojačanje:

"Mateo je razigravač sredine terena čija specijalnost su brze kombinacije. U sebi ujedinjava kvalitete igrača koji naporno radi, posjeduje veliku vještinu s loptom i sposoban je za dodavanja koja probijaju protivničku obranu. Može igrati bilo gdje u napadu. Hrvatski internacionalac (24) dolazi s iskustvom redovnog igranja u Serie A, La ligi i Ligi prvaka, kao i za reprezentaciju. Nastupio je na pet utakmica Hrvatske na putu do finala SP-a."

Kovačić se tijekom netom završene sezone preporodio u Chelseaju. Tamo je većinom bio ono što je već zaboravio - član udarne postave koji je odigrao čak 51 meč. U Premier League je nastupio na 32 utakmice, od čega je 21 igrao kao prvotimac, dok je u trijumfalnom pohodu svog privremenog kluba u Europa ligi igrao čak 12 od mogućih 15 utakmica. Od početka je nastupio i u finalu protiv Arsenala.

Zinedine Zidane još prije par mjeseci otkrio je da više ne računa na Kovačića, a Frank Lampard, koji postaje trener Bluesa, dao je blagoslov da se Kovačićeva pozajmica na Stamford Bridge pretvori u trajniji boravak tamo.

Chelsea je FIFA kaznila zabranom ulaznih transfera, ali Kovačićev prelazak može realizirati usprkos sankcijama jer je njegova licenca od prošle sezone i posudbe registrirana u Engleskom savezu i sjedištu Premier League.

Kako bi Kovačić postao igrač Chelseaja, bilo je ostvariti prelazak prije ponedjeljka, a to se i dogodilo neposredno prije isteka roka, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:15