StoryEditor

Srpski ratni zločinac poslao pismo iz Lepoglave, objavio ga huškački tabloid Informer

Piše D  /  21.05.2019., 11:05h

Srbijanski tabloid Informer, poznat po svome kontinuiranom raspirivanju mržnje prema svim vanjskim i unutarnjim neprijateljima Srbije, objavio je pismo koje je, kako pišu, iz zatvora u Lepoglavi poslao osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznatiji po zloglasnom ratnom nadimku Kapetan Dragan. Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen na 13 godina zatvora za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

´Ustaše protjerale Srbe iz Krajine gdje nikad nije bilo Hrvata´

Vasiljković u pismu piše kako su Hrvati prvi u povijesti protjerali jedan narod (Srbe), a zatim ga optužili za genocid i agresiju. Tomu je dodao da isti takav “ustaški recept” danas primjenjuju Albanci na Kosovu. U pismu Vasiljković hvali srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića uspoređujući ga sa srpskim junakom Milošem Obilićem.

“Njegova ekselencija, ministar vanjskih poslova RS Ivica Dačić, zahvaljujući postignutim rezultatima u diplomaciji za razdoblje 2018.-2019. godine, postao je jedan od mojih najomiljenijih Srba. Mi smo u nacističkom logoru Lepoglava u odjelu 4B (gdje su zatvoreni isključivo Srbi) slavili svako povlačenje priznanja Kosova, a ministra Dačića smo slavili kao Obilića”, stoji u pismu koje je Informer objavio tvrdeći da ga je napisao Vasiljković.

No, dalje u pismu stoji da je Dačić 6. svibnja u izjavi medijskoj kući Sputnjik, povodom zahtjeva Prištine da Srbija prizna genocid nad Kosovarima, izjavio da se “prvi put u povijesti događa da teroristi koji su protjerali jedan narod optužuju državu za genocid…”. Vasiljković, koji je prethodno navodno napisao da Dačića slavi kao ovodobnog Obilića, na tu je Dačićevu izjavu reagirao napisavši: “Što pričaš, Ivice? Zar si zaboravio da su ustaše protjerale srpski narod iz viševjekovne Krajine, gdje nikad nije bilo Hrvata?”

´Zatucani Hrvati nisu imali ni jezik dok nisu došli Srbi´

U pismu dalje stoji da je “austrougarska imperija Krajinu naselila Srbima još dok Hrvatska nije ni postojala” te da “zatucani Hrvati na periferiji Balkana nisu imali niti jezik, nego je svako selo govorilo nekakvom primitivnom artikulacijom, dok Srbi nisu došli u susjedstvo pa ih naučili da pričaju”.

“Šiptari su mala djeca po zločinu kada se usporede s ustašama i samo ćorav ne vidi da u venama stratega za veliku Albaniju teče pogana ustaška krv. Znamo da Šiptari nisu prvi izmislili i ne dopuštam da im tu titulu nitko nepravedno prisvaja”, stoji u istom pismu.

Informer piše da je Dačić komentirao Vasiljkovićevo pismo te mu zahvalio na podršci. “Hvala Vasiljkoviću za podršku. Ne zaboravljam na Krajišnike koji su po zatvorima u inozemstvu i to uvijek ponavljam. Nastavljam borbu za Kosovo, tek smo počeli s povlačenjem priznanja nezavisnosti”, kazao je šef srbijanske diplomacije. Iz preslika pisma vidi se da je pisano rukom, velikim tiskanim slovima, a datirano je 9. svibnja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:05