StoryEditor

Srpski fakulteti zabranili nošenje minica, pirsinga i donjih dijelova trenirke

Piše D  /  06.02.2019., 11:02h

I muški studenti, kako profesori tvrde, nerijetko bi dolazili na nastavu polugoli kako bi pokazali svoje tetovirano tijelo ili odjeveni u majice bez rukava i kratke hlače koje bi više otkrivale nego skrivale. Zbog toga, piše srpski Telegraf, gotovo svi srpski fakulteti imaju propisane svoje kodekse odijevanja koji studentima zabranjuju nošenje neprimjerene odjeće, prenosi Index.hr.

Prema navodima srpskog Telegrafa, jedan srpski fakultet čak podsjeća studente da profesorima kažu: "Dobar dan, Hvala, Molim, Ispričavam se i Izvolite" te striktno ističe kako bi se njegovi studenti trebali odijevati za nastavu. Tako su zabranjene minice i kratke haljine, kao i kratke hlače te donji dijelovi trenirke. Uz to, posebno je naglašena zabrana nošenja bilo kakvih političkih obilježja poput bedževa s liderima stranke koju podržavaju.

Pravni fakultet u Beogradu uveo je sažeta i jasna pravila u čemu studenti, ali ni profesori više ne smiju dolaziti na nastavu pa je tako zabranjena sva odjeća koja bi mogla potaknuti seksualno uznemiravanje.

Nedavno je upravo na tom fakultetu izbio skandal kada je jedna studentica na nastavu došla odjevena u "dvije krpice" - jednu koja je pokrivala dio oko kuka, a jedna dio oko grudi, čime je ometala kolege i profesore prilikom izvođenja nastave.

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu su toliko postrožili pravila da će neprimjereno odjeveni studenti čak biti ispraćeni s nastave i biti poslani kući ako ne ispoštuju kodeks.

"Fakultet je prihvatio isti kodeks oblačenja kao sud. Zabranjen je ulaz u kratkim hlačama, topovima (u smislu da je vidljiv trbuh ili da liči na prošireni grudnjak), a ne dopuštaju se ni duboko dekoltirane majice i bluze, dugi zatvarači na suknjama i haljinama. Naši portiri su uglavnom ti koji neprikladno obučene na ulazu odmah opomenu", kaže profesorica Dragana Ćorić s Pravnog fakulteta u Novom Sadu, ali ističe kako studenti dosad nisu pravili probleme ili kršili pravila te da je zadovoljna kako se ponašaju.

Ipak, jedan od najrigoroznijih i najdetaljnije propisanih kodeksa ima Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, čiji studenti čak moraju prikrivati tetovaže i pirsinge kada uđu u zgradu fakulteta, a najkraće suknje dozvoljene za nastavu ne smiju biti kraće od 10 centimetara iznad koljena.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 16:40