StoryEditor
The Long Road to War

Srpski dokumentarac u prvih tjedan dana emitiranja postao hit na Netflixu

Piše desk  /  04.07.2022., 17:38h

Iz produkcijske kuće Paradox Film ističu da je posebno dobru gledanost imao u nordijskim zemljama. U Nizozemskoj je završio na devetom mjestu, a u Švedskoj na šestom.

Dokumentarac Miloša Škundrića The Long Road to War u prvom je tjednu prikazivanja uvršten među 10 najgledanijih filmova na Netflixu u 14 europskih zemalja. Prema podacima za Netflix u Hrvatskoj, film je trenutno na osmom mjestu na listi 10 najgledanijih filmova, prenosi Index.hr.

Iz produkcijske kuće Paradox Film ističu da je posebno dobru gledanost imao u nordijskim zemljama. U Nizozemskoj je završio na devetom mjestu, a u Švedskoj na šestom.

"Ovo je važna vijest za srpsku kinematografiju i srpsku historiografiju", stoji u priopćenju produkcijske kuće. Film prikazuje razgovore s povjesničarima koji otkrivaju kako je došlo do Prvog svjetskog rata. U filmu sudjeluju John Rohl, Hew Strachan, Dominc Lieven, Annika Mombauer, Oleg Airapetov, Georges-Henri Soutou, Lothar Hobelt, Stig Forster, Jean-Paul Bled, Alan Asked i Dušan Bataković.

Emitiranje na Netflixu krenulo na godišnjicu atentata

Na Netflix je stigao 28. lipnja, točno na godišnjicu atentata na habsburškog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda. Atentat je počinio Gavrilo Princip. Iz pištolja je smrtno ranio Franju Ferdinanda i ubio njegovu suprugu Sofiju.

Dokumentarac se prikazuje u 30 europskih zemalja, gdje Netflix ima publiku od oko 70 milijuna pretplatnika. Bit će dostupan za gledanje sljedećih pet godina. Napravljen je uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Filmskog centra Srbije 2018. godine. Film je kroz godine nagrađivan i na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 07:39