StoryEditor
Maja Popović

Srpska ministrica: "Prosvjed je bio pokušaj nasilne promjene ustavnog uređenja Srbije

Piše fena  /  16.02.2023., 10:57h

Ministrica pravosuđa Srbije Maja Popović kazala je danas da je prosvjed, u srijedu u središtu Beograda, bio pokušaj nasilne promjene ustavnog uređenja i destabilizacije države od koje, kako je kazala, nitko "bez obzira na pomoć iz inozemstva", nije jači.

Prema njezinim riječima, "ekstremističke grupe" su na skupu ispred Predsjedništva, pozivanjem i poticanjem da se silom promijeni ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi i predstavnici pokušale destabilizirati Srbiju.

"Srbija je jaka i stabilna država, sposobna spriječiti svaki ekstremizam i sačuvati svoj integritet i ustavni poredak", kazala je Popović te dodala da mjerodavni organi u toj zemlji odlučno, učinkovito i odgovorno rade svoj posao, kako bi zaštitili mir i sigurnost građana, prenosi Beta.

Također istaknula je da će "svi koji su jučer pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja i vršili druga kaznena djela i prekršaje, biti učinkovito procesuirani u skladu sa zakonima Srbije.

Dužnosnici u Srbiji danas su osudili prijetnje koje su srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću upućene tijekom sinoćnjeg prosvjednog skupa.

Tako je srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala da zbog stabilnosti te zemlje srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić štiti i prosvjednike, iako mu oni prijete ubojstvom i gaze srpsku zastavu

"Gazite srpsku zastavu, pozivate se na drugu državu, prijetite ubojstvom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Znajte da i vas štiti Aleksandar Vučić, zbog stabilnosti. Vi njemu prijetite, on zbog Srbije vas štiti. 'Junaci' nesretni", napisala je Brnabić na svom Twitter nalogu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ističe je da je sinoćnji prosvjed pripreman i organiziran pokušaj državnog udara i zahtjeva od nadležnih organa da poduzmu sve mjere.

Dačić je zatražio od nadležnih državnih organa da hitno poduzmu sve mjere za zaštitu ustavnog poretka i javnog reda i mira u toj zemlji.

Nekoliko stotina ekstremnih nacionalista okupilo se u srijedu navečer na prosvjedu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prijeteći izazivanjem nereda ako Srbija prihvati plan EU-a za normalizaciju odnosa s Kosovom, a Vučić je njihove poruke nazvao "antisrpskim" i poručio da će djelovati pravna država.

Demonstranti su nosili transparente "Kosovo-Nema predaje", uzvikujući "Srbija-Rusija", a nekoliko desetak prosvjednika je u jednom trenutku porušilo dio metalnih zapreka oko zgrade u kojoj je Vučićev ured, ali su ih jake snage policije, opremljene za razbijanje demonstracija, spriječile da se približe.

Dnevnik.ba

28. svibanj 2023 22:02