StoryEditor
čekaju što će biti

Srpska krajnja desnica pokušava iskoristiti rat u Ukrajini! Žele pogurati ponovno preuzimanje Kosova

Piše desk  /  17.03.2023., 09:51h

Političari s krajnje desnog krila srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nanjušili su priliku da povežu ruski rat protiv Ukrajine s njihovom željom da progutaju Kosovo, čak i dok Vučić ulazi u pregovore uz posredovanje EU-a za djelomičnu normalizaciju odnosa s Kosovom, čiju neovisnost ni Beograd ni Moskva ne priznaje.

Pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini je odskočna daska da Srbija vrati Kosovo, smatra Miša Vacić, čelnik izrazito nacionalističke, prokremaljske političke stranke Srpska desnica.

"Moramo biti strpljivi i moramo čekati da završimo u Ukrajini, a nakon toga ćemo imati dovoljno vremena", rekao je za Politico.

Od početka invazije u Srbiju je stiglo više od 200.000 Rusa. Kao jedna od samo nekolicine europskih zemalja koje nude bezvizni ulazak vlasnicima ruskih putovnica, pružali tako utočište za one koji traže izlaz iz raznih razloga, od ekonomskih do ideoloških.

Vacić, koji je u rujnu otputovao u Donjeck pod ruskom okupacijom kako bi promatrao takozvani referendum za pridruživanje Rusiji koji su zapadne vlade naširoko kritizirale kao laž, tvrdi da su ruski liberalni aktivisti u Srbiji prijetnja ostvarenju njegovog idealnog društva, ako mu se pridruže snage sa svojim lokalnim kolegama.

''To je prava revolucija liberala'', rekao je Vacić, dodajući da čak i kada bi samo 10 posto novopridošlih Rusa bili predani liberalni aktivisti, Srbija bi i dalje bila preplavljena s najmanje 20.000 njegovih političkih neprijatelja. Vacić smatra kako moraju osloboditi Srbiju od liberalnih Srba, te vratiti ''tradicionalne srpske vrijednosti''.

Antiratni aktivisti mete napada

Među Rusima koji su stigli u Beograd otkako je Putin pokrenuo svoju invaziju punog opsega prošle godine je Ilya Zernov. Ovaj 19-godišnji politički aktivist iz Tolyattija u jugozapadnoj Rusiji potražio je utočište u Beogradu prošlog ožujka — njegovi prosvjedi protiv rata potaknuli su policijsku pretragu njegovog studentskog doma u Kazanu.

''Shvatio sam da neću moći nastaviti studirati i da neću moći dugo biti u Rusiji'', rekao je Zernov za Politico, dodajući da mu je policija koja mu je pretražila studentski dom prijetila nasiljem i zatvorom.

Zernov je aktivan sudionik Ruskog demokratskog društva (RDS), antiratne organizacije osnovane prošle godine u Beogradu s navedenim ciljem podupiranja ukrajinske pobjede. Od tada se pojavila kao jedna od najvidljivijih proukrajinskih zagovaračkih skupina u Srbiji, koja redovito organizira prosvjede na ulicama.

Ali u zemlji u kojoj Putin uživa značajnu podršku usred sve nametljivijeg ultranacionalističkog pokreta, antiratni aktivisti su meta, piše Politico.

Zernov je prošli mjesec prijavio policiji da ga je Vacić napao. Napad, za koji je Zernov rekao da se dogodio nakon što je pokušao prekriti antiukrajinske grafite na bočnoj strani stambene zgrade u Beogradu, ostavio ga je s perforacijom bubnjića. Vacić negira da je napao Zernova.

Prijetnje nasiljem također su zasjenile planove za održavanje dvaju antiratnih skupova na prvu godišnjicu ruske invazije.

''Policija nas je upozorila da ima informacije da ekstremni desničari planiraju nekakve nasilne provokacije'', rekao je suosnivač RDS-a Peter Nikitin, čija je grupa organizirala jedan od prosvjeda.

Nikitin je također odbacio Vacićeve tvrdnje da njegova grupa i njoj slični žele voditi kampanju o socijalnim temama u Srbiji.

''Naša jedina svrha je da pokažemo svijetu i srpskoj javnosti što se događa i da mobiliziramo javno mnijenje za Ukrajinu'', rekao je, dodavši da je Vacić taj koji Srbiju želi podrediti stranim interesima. ''On (Vacić) vrlo izravno gura ruske interese i Putinove interese u Srbiji i on je taj koji Srbiju pokušava pretvoriti u Rusiju'', rekao je

Okupljanje oko slova 'Z'

Natalia Taranushchenko, organizatorica ukrajinske udruge Cini Dobro sa sjedištem u Beogradu, koja je porijeklom iz ukrajinske regije Vinnytsia, rekla je za Politico da iako je Srbija općenito dobrodošla, "još uvijek postoje simboli ruske agresije, slovo Z na ulicama Beograda, a mi još uvijek čujemo narativ da su Ukrajinci 'nacisti' i puno druge ruske propagande".

Ipak, ima neke nade za Ukrajince i antiratne Ruse koji traže sigurnost u Srbiji: Putinova zaustavljena ofenziva također je ispuhala ovdašnje ultranacionaliste.

''Srbi su bili vrlo fanatični jer su očekivali da će Putin srušiti Ukrajinu za tri dana, a nakon toga su mislili da će reći da Srbiji trebamo vratiti Kosovo'', rekao je Čedomir Stojković, odvjetnik iz Beograda koji istražuje prikrivene ruske utjecaj u svojoj zemlji, piše Politico.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:14