StoryEditor
zaliha za jedan dan

Šri Lanka ostaje bez goriva: ‘Ovo je najgora kriza u 70 godina‘

Piše desk  /  17.05.2022., 11:32h

Novi premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je da ta zemlja ostaje bez goriva jer se suočava s najgorom gospodarskom krizom u više od sedamdeset godina.

U televizijskom obraćanju Wickremesinghe je kazao da naciji hitno treba 75 milijuna dolara u sljedećih nekoliko dana kako bi platila osnovni uvoz. Rekao je da će središnja banka morati tiskati novac za isplatu državnih plaća. Wickremesinghe je također rekao da bi državni avioprijevoznik Sri Lankan Airlines mogao biti privatiziran.

Premijer: Imamo zalihe benzina za jedan dan

Gospodarstvo ove otočne države teško je pogođeno pandemijom koronavirusa, rastućim cijenama energije i populističkim smanjenjem poreza. Kronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

"U ovom trenutku imamo samo zalihe benzina za jedan dan. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima", rekao je Wickremesinghe, koji je prošli tjedan imenovan za premijera. Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u sljedećih nekoliko dana, dodao je.

Banka će morati tiskati novac

Wickremesinghe je kazao da će središnja banka morati tiskati novac kako bi pomogla u ispunjavanju vladinih plaća i drugih obveza.

"Protiv vlastite želje, prisiljen sam dopustiti tiskanje novca kako bih platio zaposlenike u državnom sektoru i platio osnovne robe i usluge", zaključio je premijer.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:47