StoryEditor

Srednjobosanska županija za 18 mjeseci dobiva biciklističku stazu dugu 105 kilometara

Piše D  /  02.08.2020., 10:08h

Prije nekoliko dana službeno je prezentiran projekt "Staza stare pruge" i to nakon što su načelnici pet općina u SBŽ dali svoje potpise čime je zaokružena financijska konstrukcija te stvorili se svi uvjeti za realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze duge više od 100 kilometara koji će razviti ljetni turizam u Srednjobosanskoj županiji.

Realizacijom projekta očekuje se omasovljenje broja turista u Travniku, Vitezu, Donjem Vakufu, Busovači i Jajcu s obzirom da će trasa biciklističke staze u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-povijesne i prirodne baštine, gastronomskom ponudom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu, prenosi sarajevski Klix.

Europska unija je za ovaj projekt izdvojila više od 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business, a implementacija projekta će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Projekt provodi Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija) te Turistička zajednica SBŽ (TZ SBŽ) i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

Projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBŽ Miroslav Matošević je izjavio da su brojne druge općine iskazale interes da se priključe ovoj biciklističkoj stazi što bi omogućilo bolji razvoj turizma u SBŽ.

"Razvoj složenih turističkih proizvoda na području središnje Bosne u fokusu je rada i djelovanja Turističke zajednice SBŽ. Shodno realizaciji dosadašnjih brojnih aktivnosti na unapređenju i razvoju turizma, poseban osvrt dat je na kreiranju turističkog proizvoda sportsko-rekreacijskog turizma objedinjenog kroz brojne sadržaje i programe. U tom smislu, kao važan dio razvoja sportskog turizma, pokrenuta je realizacija projekta izgradnje i uspostave biciklističke staze na dionici Lašva – Jajce starom trasom željezničke pruge koja se pokazala kao idealna za realizaciju ove aktivnosti i koja bi trebala biti okosnica brojnih narednih turističko-rekreacijskih sadržaja vezanih za razvoj cikloturizma. Da se radi o općeprihvaćenom projektu već postoje ozbiljne inicijative za izgradnjom i uspostavom drugih potencijalnih biciklističkih staza s drugih općina koje bi se vezale na spomenutu dionicu. Cilj izgradnje i kreiranja ovakvih specijaliziranih programa u turizmu jeste povećanje kvalitete turističke ponude i povećanje ekonomskog učinka u turizmu kod svih dionika koji će biti uključeni u projekt", pojasnio je Matošević za Klix.ba.

Tahir Lendo, premijer Vlade SBŽ je naglasio da je ovaj projekt od velikog značaja kako za županiju tako i za cijelu BiH.

"Srednja Bosna ima sve predispozicije za razvoj bilo koje vrste turizma, a unapređenje turističke ponude na otvorenom i turističke infrastrukture na ovom području kroz podršku EU, od neizmjerne je važnosti za razvoj turističkih potencijala, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, kao i za razvoj konkurentnosti turističke destinacije", kazao je Lendo.

Direktorica REZ Agencije Maja Kišić je kazala da cikloturizam danas postaje jedan od najbrže rastućih specifičnih oblika turizma, posebno zbog isticanja neophodne brige o zdravlju i ekologiji kroz povezivanje rekreacije i turističkog doživljaja.

Kišić je također dodala da je krajnji očekivani rezultat projekta otvaranje novih poduzeća u turizmu s novim radnim mjestima.

Biciklistička staza na relaciji Lašva – Jajce starom trasom željezničke pruge bit će dužine blizu 105 kilometara, a u daljoj budućnosti kontinuirano će se raditi na unapređenju staze u skladu s projektnim prijedlogom.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:57