Article_Top_970x250

Srednjobosanska županija za 18 mjeseci dobiva biciklističku stazu dugu 105 kilometara

"Staza stare pruge"

Srednjobosanska županija za 18 mjeseci dobiva biciklističku stazu dugu 105 kilometara

kol 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Staza stare pruge" naziv je projekta cikloturizma koji će u Srednjobosanskoj županiji spojiti prirodno i povijesno naslijeđe, otvoriti nova radna mjesta, ali i razviti i rekreativno-sportski segment turizma.

Prije nekoliko dana službeno je prezentiran projekt "Staza stare pruge" i to nakon što su načelnici pet općina u SBŽ dali svoje potpise čime je zaokružena financijska konstrukcija te stvorili se svi uvjeti za realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze duge više od 100 kilometara koji će razviti ljetni turizam u Srednjobosanskoj županiji.

Realizacijom projekta očekuje se omasovljenje broja turista u Travniku, Vitezu, Donjem Vakufu, Busovači i Jajcu s obzirom da će trasa biciklističke staze u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-povijesne i prirodne baštine, gastronomskom ponudom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu, prenosi sarajevski Klix.

Europska unija je za ovaj projekt izdvojila više od 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business, a implementacija projekta će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Projekt provodi Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija) te Turistička zajednica SBŽ (TZ SBŽ) i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

Projekt menadžer i direktor Turističke zajednice SBŽ Miroslav Matošević je izjavio da su brojne druge općine iskazale interes da se priključe ovoj biciklističkoj stazi što bi omogućilo bolji razvoj turizma u SBŽ.

"Razvoj složenih turističkih proizvoda na području središnje Bosne u fokusu je rada i djelovanja Turističke zajednice SBŽ. Shodno realizaciji dosadašnjih brojnih aktivnosti na unapređenju i razvoju turizma, poseban osvrt dat je na kreiranju turističkog proizvoda sportsko-rekreacijskog turizma objedinjenog kroz brojne sadržaje i programe. U tom smislu, kao važan dio razvoja sportskog turizma, pokrenuta je realizacija projekta izgradnje i uspostave biciklističke staze na dionici Lašva – Jajce starom trasom željezničke pruge koja se pokazala kao idealna za realizaciju ove aktivnosti i koja bi trebala biti okosnica brojnih narednih turističko-rekreacijskih sadržaja vezanih za razvoj cikloturizma. Da se radi o općeprihvaćenom projektu već postoje ozbiljne inicijative za izgradnjom i uspostavom drugih potencijalnih biciklističkih staza s drugih općina koje bi se vezale na spomenutu dionicu. Cilj izgradnje i kreiranja ovakvih specijaliziranih programa u turizmu jeste povećanje kvalitete turističke ponude i povećanje ekonomskog učinka u turizmu kod svih dionika koji će biti uključeni u projekt", pojasnio je Matošević za Klix.ba.

Tahir Lendo, premijer Vlade SBŽ je naglasio da je ovaj projekt od velikog značaja kako za županiju tako i za cijelu BiH.

"Srednja Bosna ima sve predispozicije za razvoj bilo koje vrste turizma, a unapređenje turističke ponude na otvorenom i turističke infrastrukture na ovom području kroz podršku EU, od neizmjerne je važnosti za razvoj turističkih potencijala, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, kao i za razvoj konkurentnosti turističke destinacije", kazao je Lendo.

Direktorica REZ Agencije Maja Kišić je kazala da cikloturizam danas postaje jedan od najbrže rastućih specifičnih oblika turizma, posebno zbog isticanja neophodne brige o zdravlju i ekologiji kroz povezivanje rekreacije i turističkog doživljaja.

Kišić je također dodala da je krajnji očekivani rezultat projekta otvaranje novih poduzeća u turizmu s novim radnim mjestima.

Biciklistička staza na relaciji Lašva – Jajce starom trasom željezničke pruge bit će dužine blizu 105 kilometara, a u daljoj budućnosti kontinuirano će se raditi na unapređenju staze u skladu s projektnim prijedlogom.

Dnevnik.ba

Tagovi: