Article_Top_970x250

SREDNJA BOSNA Zaštitari Vitezita danas prestaju s radom, a tone opasnih kiselina ostat će bez nadzora

može dignuti u zrak pola Lašvanske doline

SREDNJA BOSNA Zaštitari Vitezita danas prestaju s radom, a tone opasnih kiselina ostat će bez nadzora

ruj 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Unutarnja zaštitarska služba Poslovnog sustava “Vitezit” Vitez danas u 19 sati prestaje s radom, te će tone opasne otpadne kiseline koja može dignuti u zrak pola Lašvanske doline ili napraviti pravi ekocid nizvodno od Viteza ostati bez nadzora..

Naime, zbog činjenice da su u ovoj godini primili samo dvije plaće te da nitko od nadležnih iz Federalne direkcije za namjensku industriju nije poslušao njihove višemjesečne apele, Vitezitovi zaštitari danas napuštaju radna mjesta.

“Prethodno ste upozoreni da će doći do napuštanja radnih mjesta ako ne reagirate, a ovim dopisom skidamo sa sebe svu odgovornost za eventualne posljedice koje mogu nastupiti povlačenjem Službe sigurnosti”, stoji u dopisu Vitezitovih zaštitara naslovljenog na direktora Direkcije Envera Mujezinovića.

Naime, kako je prošle godine objasnio Maid Neslanović, šef vitezitovog pogona za proizvodnju nitroglicerina, radi se o otpadnoj kiselini koja u sebi sadrži određen postotak izuzetno nestabilnog i opasnog nitroglicerina.

„Imamo negdje oko 300 tona, kako je mi zovemo, otpale kiseline, koja u slučaju eksplozije može uništiti cijeli kraj“, kazao je Neslanović, te dodao da se takva opasnost ne može ignorirati, a da se svakim danom nebrige vlasti za ovu firmu povećavaju i šanse da se nešto takvo dogodi, prenosi Centralna.ba.

„Ako bi kiseline eksplodirala cijeli grad bi bio u opasnosti“, upozorio je Neslanović.
Prije se, kaže, takva kiselina odmah prodavala, odnosno nije ju se gomilalo na jedno mjesto, a problema je bilo i u prošosti.

„U Vitezitu pamtimo dvije havarije, jednu 1964. i drugu 1978. u kojima je poginulo više desetaka ljudi. Eksplodirali su cijeli objekti, a eksplozija je komade zgrade teške i do tonu razbacala po četiri ili pet kilometara. Kosti poginulih radnika nalazili su kilometrima razbacane po okolnoj šumi“, rekao je Neslanović.

Dnevnik.ba