StoryEditor
velike vrućine

Središnju Europu čeka novi val vrućina, prouzrokuje ga "toplinska kupola"

Piše desk  /  19.08.2023., 10:38h

Na području centralne Europe, točnije Austrije i Švicarske, ovog vikenda počet će još jedan toplinski val koji bi se na ovim prostorima trebao zadržati do narednog petka.

Prema pisanju austrijskih medija, u alpskoj regiji najavljuju se temperature do 37 stupnjeva celzija.

"Čak i na najvišim planinskim vrhovima u zemlji moguće je da će se registrirati dvocifrene temperature u plusu. Za glečere je ovo poseban problem te se očekuju gubici od pet do deset centimetara u debljini leda po danu", piše Heute.

Prema austrijskim meteorolozima, razlog novog toplinskog vala je snažno područje visokog tlaka. Područja visokog tlaka ljeti se obično nazivaju i "toplinske kupole".

"Ako vremenski obrazac traje nekoliko dana te se dotok veoma toplog zraka nastavi, u atmosferi se razvija ‘mjehur‘ toplog zraka odnosno ‘toplinska kupola‘. Zagrijavanje u atmosferi primjetno je i na tlu", navodi austrijski list.

Iako su ovakve vremenske pojave karakteristične za lipanj i srpanj, kraj kolovoza također može imati slične karakteristike, naročito ukoliko se u obzir uzme nekoliko faktora.

"Kada se spoje faktori kao što su suho tlo, fen vjetar i visok položaj sunca, tada se novi temperaturni rekordi postavljaju jako često.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:06