Article_Top_970x250

Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo rezultate izbora u BiH

izbori 2018.

Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo rezultate izbora u BiH

lis 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas i objavila izborne rezultate nakon provedenih Općih izbora te od sutra, 23. listopada, teče trodnevni rok za podnošenje primjedbi političkih subjekata za ponovno brojanje.

Odluka o utvrđivanju izbornih rezultata za sve nivoe vlasti parlamentarnih izbora donesena je na današnjoj sjednici SIP-a, a rezultati su objavljeni dva dana prije utvrđenih rokova iako je ovaj put bilo mnogo više posla na utvrđivanju rezultata, kazali su iz SIP-a.

Kako je istaknuo predsjednik SIP-a Branko Petrić cjelokupan posao brojanja glasačkih listića urađen je na vrijeme uz nadljudske napore budući da je bilo mnogo veći broj pristigle pošte te zahtjeva za kontrolu, ali kaže da je sve dokumentirano.

Podvukao je da su rezultati na web stranici SIP-a i sadrže tabelarni prikaz, ali raspodjela mandata bit će objavljena nakon objave potvrđenih rezultata kako ne bi bilo eventualnih promjena, dodajući da prijave mogu podnositi predstavnici političkih subjekata i nezavisni kandidati, promatrači i općinske komisije.

- Zahtjev za ponovno brojanje treba sadržavati razloge zašto se traži brojanje, član zakona koji je prekršen i objašnjenje kako bi to moglo uticati na rezultate izbora, a sve druge podneske bez potrebnih objašnjenja SIP će odbaciti - pojasnio je.

Prema sadašnjim rezultatima izabrano je potrebnih 518 mandata za koje su se natjecali kandidati, a po dosadašnjim rezultatima za Narodnu skupštinu Republike Srpske nedostaju po jedan Bošnjak i Hrvat.

Za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH nedostaje tri poslanika iz reda Srba, a kada su u pitanju županijske skupštine izabrani su svi potrebni zastupnici te je moguće popuniti klubove u Domu naroda Federalnog parlamenta sve osim Kluba Srba jer je od potrebnih 17 izabrano njih 15, zaključio je Petrić.

Dnevnik.ba

Tagovi: