StoryEditor
po prvi put

Središnja Bosna sljedeće godine dobiva sigurnu kuću

Piše fena  /  16.11.2023., 19:12h

Županija Središnja Bosna (ŽSB) sljedeće godine po prvi put mogao bi dobiti sigurnu kuću.

Najavio je to županijski ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić nakon sjednice Vlade ŽSB na kojoj je razmatrano izvješće o reviziji učinka „Rodna ravnopravnost i sprječavanje nasilja nad ženama“.

- Mi smo iščitali reviziju, ona je urađena korektno i objektivno. Vladi su predloženi zaključci gdje će se napraviti koordinacijska tijela i radne grupe koji bi trebali provesti određene točke iz revizije da bi se osigurala bolja zaštita žena na ovom području. U idućem razdoblju u županiji bi trebala biti osnovana sigurna kuća za žene. Mi ćemo vjerojatno do polovice godine spremiti sve akte, pa ako bi bilo sve ok onda bi u rebalansu polovicom sljedeće godine pozicionirali sredstva - rekao je Matić.

Potreba za osnivanjem sigurne kuće na području Središnje Bosne iskazivana je već godinama, a po riječima ministra Matića, do sada su se uglavnom koristile usluge privatnih ustanova.

- Većina ustanova koje je Ministarstvo koristilo dosad su privatne ustanove. Ministarstvo je Vladi dalo prijedlog da recimo centar "Duga" postane županijska institucija, čekamo sad da se politike dogovore. Ministarstvo će iduće godine ići s prijedlogom da se osnuje jedna nova institucija, krećemo u tome smjeru. Složen je to proces, trebaju se politike usuglasiti, naći prostor, napraviti osnivačke akte, nije to baš tako samo kao kad neka privatna osoba registrira udrugu. Mislim da nikad nije kasno, dobro da smo i sad krenuli i nadam se iduće godine ako bismo uspjeli kroz Sabor i zakonodavna tijela sve provući, to bi bio veliki uspjeh - istaknuo je Matić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:46