StoryEditor
postignut dogovor

Središnja Bosna: Potpisan novi kolektivni ugovor sa sindikatima obrazovanja

Piše fena  /  12.04.2023., 17:31h

Premijer Vlade Županije Središnja Bosna Tahir Lendo potpisao je nove kolektivne ugovore sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja s područja te županije.

Novi kolektivni ugovor donosi niz poboljšanja kad su u pitanju radnička prava, a potpisan je nakon godinu dana pregovaranja.

- Potpisivanjem ugovora Pravilnik o vrednovanju i napredovanju će se potpuno implementirati, prosvjetari će imati mogućnost dobiti status i zvanje mentora i savjetnika, koji nose i veći platni koeficijent - kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola ŽSB Nada Jukić.

Dosad ostvarena prava, po riječima predsjednika Neovisnog samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ŽSB Muhameda Pajića, u potpunosti će biti zadržana.

- Zadržali smo sva prethodna prava, a određena prava smo podigli na višu razinu. Također, određena prava iz radno-pravnog statusa su poboljšana. Našli smo način i da zadržimo ljude bez dijela norme kroz tehnološki višak i mogu reći da smo zadovoljni – dodao je Pajić.

Premijer Lendo istaknuo je kako će primjena novih kolektivnih ugovora na godišnjoj razini koštati KSB oko milijun maraka.

- Ugovor smo potpisali na zadovoljstvo svih. Za jedne je na tri, za druge na dvije godine. Željeli smo da odnos bude javan i transparentan i da imamo zadovoljne one koji će prenositi najvažniju investiciju, a to je znanje. Generalno, najveći dio proračuna, oko trećine, izdvaja se za obrazovanje. Za ovo što smo sad planirali to je godišnji rast oko milijun maraka - rekao je Lendo.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:41