Article_Top_970x250

Središnja Bosna napokon dobila laboratorij za testiranje na koronavirus

travnik

Središnja Bosna napokon dobila laboratorij za testiranje na koronavirus

lis 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Osam mjeseci od početka pandemije, nakon nekoliko mjeseci obuke osoblja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Županija Središnja Bosna napokon je dobila laboratorij za testiranje na koronavirus.

Resorni županijski ministar Anto Matić zadovoljan je činjenicom da će se testovi na koronavirus moći raditi u Travniku.

- Zavod ima dva uređaja za testiranje, jedan je nabavio Zavod svojim sredstvima, drugi je kupila Vlada ŽSB. Dobili smo donaciju testova i možemo početi testirati. Kad nestane testova, vidjet ćemo što dalje, vjerojatno ćemo ući u kvotu raspodjele kliničkim centrima i županijama koje imaju laboratorij, a ako bude trebalo još Vlada ima interventna sredstva, rekao je Matić.

Sead Karakaš, direktor županijskog Zavoda za javno zdravstvo, napokon je dobio pravi alat za borbu protiv širenja pandemije.

- Mi smo bilo deficitarni u odnosu na druge i ovime ćemo steći uvjete da pružimo daleko više mogućnosti našim građanima. Kako onima koji su pod sumnjom na covid, tako i onima kojima test treba za neke daljnje dijagnostičke procedure. Za početak smo uzeli 20 uzoraka, a prateći naše mogućnosti povećat ćemo kvotu, do kraja mjeseca nadam se na 96 uzoraka, što je maksimum za naša dva uređaja. Konačno ćemo moći intenzivnije pratiti kontakte oboljelih”, rekao je Karakaš.

Trenutna količina testova je donirana, a Vlada će, kako kaže epidemiolog, trebati izdvojiti sredstva za rezerviranje određene količine komercijalnih testova, piše Drukčiji radio.

Dnevnik.ba