StoryEditor

Središnja Bosna: Dva nova projekta na listi projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan RH

Piše fena  /  11.03.2024., 13:46h

Nekoliko značajnih projekata Hrvata iz Središnje Bosne našlo se među projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje će putem Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske financirati Vlada Republike Hrvatske.

Među tim projektima su i projekt dogradnje i opremanja dviju lamela Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ te projekt izgradnje osnovne škole s predškolskom ustanovom i sportskom dvoranom u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Gojevićima.

Uz ta dva projekta već ranije strateškim projektom proglašena je obnova Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku.

Ukupan iznos koji je osigurala Vlade Republike Hrvatske za tri spomenuta projekta u 2024. godini iznosi 1,35 milijuna eura.

- Značaj koji ovi projekti imaju za opstanak i prosperitet Hrvata u Središnjoj Bosni je nemjerljiv, od očuvanja i njegovanja hrvatskog kulturnog identiteta, stvaranja preduvjeta za društveni i gospodarski napredak, zaustavljanja odlaska, posebice mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, te pozicioniranja Hrvata kao predvodnika u svim pitanjima i procesima bitnim za tu zemlju. Dobrobiti ove potpore vidljive su i danas, no njihov pravi učinak očekujemo u razdoblju pred nama - kazao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

Stvaranje preduvjeta za ostanka Hrvata u Fojnici

Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Gojevići jedina je škola u općini Fojnica koja nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku.

Izgradnja dječjeg vrtića, škole i školske dvorane od presudnog je značaja za očuvanje jezika, kulture, identiteta i ostanka Hrvata u Fojnici.

Taj objekt bit će na raspolaganju svim dobnim skupinama djece i mladih te će se koristiti za razne javne, kulturne i sportske djelatnosti lokalne zajednice.

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna Bojan Domić istaknuo je kako je iznimno zadovoljan odlukom Vlade RH da podrži realizaciju tog projekta.

- To je pored obnove zgrade KŠC-a Petar Barbarić u Travniku drugi odgojno obrazovni projekt iz naše županije koji će značajna sredstva možda i ona ključna osigurati Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Izraz je to konkretne skrbi i brige za budućnost i to prema onima koji i jesu budućnost, a to su oni najmlađi. Također, to je produkt dužeg rada i kvalitetne komunikacije i suradnje više institucija i pojedinaca iz BiH i RH - kazao je ministar.

 

Širenje kapaciteta Hrvatske bolnice „dr. fra Mato Nikolić“

Po riječima ravnatelja Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila Mladena Čuturića, ta bolnička ustanova trenutno na raspolaganju ima šest lamela, a s obzirom na kontinuirano širenje asortimana usluga koje se nude pacijentima, taj kapacitet se pokazao nedostatnim.

U planiranoj sedmoj lameli bit će smješten odjel kirurgije s 38 postelja, Kabinet za fizikalnu medicinu te bolnička ljekarna, a u osmoj edukativni centar - amfiteatar, učionica, knjižnica i informatički centar.

To je preduvjet kontinuirane izobrazbe i profesionalnog usavršavanja osoblja te jačanja suradnje s obrazovnim i znanstvenim ustanovama iz cijele BiH i susjednih država, kazao je Čuturić.

Istaknuo je kako će se dogradnjom dva bloka/lamele povećati smještajni kapaciteti, uvesti nove i povećati broj postojećih zdravstvenih usluga te kreirati bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad, a time i ostanak Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Doista se radi o velikom projektu, nesumnjivo jednom od najvećih u povijesti bolnice. Sedmu lamelu će činiti medicinski sadržaj, od kojeg se najveći dio odnosi na odjel kirurgije. Istovremeno, s preseljenjem navedenog odjela i drugih organizacijskih jedinica, dobit će se prijeko potreban prostor za širenje postojećih i uvođenje novih usluga, kao što su dermatološke, a za kojima postoji velika potreba u našoj županiji - kazao je Čuturić.

Po njegovim riječima, projektom izgradnje sedme i osme lamele također se stvaraju preduvjeti za ostanak postojećeg i privlačenje novog kadra.

- Uvažavajući ulogu svih resursa i unatoč impresivnom tehnološkom napretku, ipak su ljudski resursi ključni resurs u zdravstvu te je stoga važno kontinuirano ulaganja u iste, prije svega kroz cjeloživotno učenje, a što će biti omogućeno ovim projektom - poručio je dr. Mladen Čuturić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 02:23