StoryEditor
službena valuta

Središnja banka Kosova najavila da će euro biti jedina službena valuta

Piše fena  /  18.01.2024., 16:48h

Na Kosovu će od 1. veljače euro biti jedina službena valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija, priopćeno je iz kosovske Središnje banke.

 Prema uredbi kosovske Središnje banke, uvoz i izvoz euro novčanica i kovanica, ali drugih valuta na Kosovo obavljat će se isključivo preko te banke, a razmjena valuta vršit će se samo preko institucija koje imaju licencu Središnje banke Kosova.

Odluka o uporabi eura kao jedine službene novčane valute na Kosovu izazvala je oštre reakcije službenog Beograda jer u sjevernom dijelu Kosova, gdje živi oko 50 000 Srba, u uporabi su srbijanski dinari koji su na Kosovo stizali iz Srbije putem srbijanske Narodne banke.  

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drži da će ukidanje dinara kako platežnog sredstva na Kosovu uništiti dijalog koji ta zemlja vodi s Kosovom uz potporu Europske unije pa je u Davosu zatražio od posebnog predstavnika EU za dijalog dvije zemlje Miroslava Lajčaka da zaustavi progon Srba s Kosova jer uvođenje eura može dovesti u pitanje isplatu plaća i mirovina.

Također i srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je kako je najava Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, kao i zabrana uporabe dinara jedan od ključnih problema, ne samo u daljem procesu normalizacije odnosa između dvije zemlje, već dovodi u pitanje postojanje bilo kakvog dijaloga.

"Ako se dovode u pitanje takve stvari kao što je ukidanje platnog prometa, ukidanje dinara, onda zaista kosovski premijer Albin Kurti stavlja sve karte na to da nema više bilo kakvog dijaloga", kazala je Brnabić.

No posebni izaslanik EU Miroslav Lajčak vjeruje da to neće postati opasno i da će mjerodavni pronaći rješenje koje sigurno neće imati negativne posljedice.

“To sam pitanje pokrenuo u razgovoru s glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bislimijem. Zamolio sam ga da odgovori na neka važna pitanja. I drugo, ja sam tu informaciju proslijedio Bruxellesu i naše službe sada analiziraju situaciju. Očekujemo da će vrlo brzo izaći sa zajedničkim i službenim stavom”,  kazao je Lajčak u Davosu u izjavi za srbijanske medije.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:49