StoryEditor
Javna nabava

Središnja banka BiH optužena za prijevaru, moguće i kaznene prijave

Piše desk  /  01.12.2021., 07:57h
Kompanija Građenje d.o.o iz Istočnog Sarajeva Sudu BiH podnijela je tužbu protiv Središnje banke BiH zbog posla izgradnje i opremanja Filijale SB BiH u Palama vrijednog milijun KM, u kojem smatra da je prevarena, a bit će preispitana i osnova za podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih u Središnjoj banci, pišu Nezavisne.com.

"U upravnom sporu pred Sudom BiH bit će preispitana i osnova za kaznenu odgovornost u vezi s eventualnim kaznenim djelima u vezi s predmetnim postupkom. U dugom i tendencioznom vođenju postupka javne nabave istaknuo bih važnu ulogu Senada Softića, guvernera Središnje banke BiH, iako su po vlastitim priznanjima operativno tenderski postupak vodile osobe bez odgovarajućih kvalifikacija i stručnih znanja", rekao je Zoran Popić, vlasnik kompanije Građenje d.o.o.

Ističe da su ta nekompetencija, kao i opstrukcija guvernera, direktno određivale tijek i način vođenja javne nabave i svojim činjenjem cijeli događaj uvukle u sudski postupak.

Tvrdi da guverner, koji je i sam glasao u Upravnom vijeću Središnje banke BiH, koje je donijelo jednoglasnu odluku o odabiru tvrtke Građenje d.o.o kao najpovoljnije, uporno ignorira i odugovlači realizaciju posla iz nekih njemu znanih razloga.

S druge strane, u Središnjoj banci BiH kažu da se sve provodi u skladu s planovima Središnje banke BiH te da je prethodni javni poziv za kupovinu poslovnog prostora u Palama poništen jer ponuda ponuđača nije ispunjavala uvjete tražene javnim pozivom, o čemu je ponuđač blagovremeno i potpuno obaviješten.

"Svaka tvrtka ima pravo tražiti zaštitu svojih prava ako smatra da su ugrožena, a SB BiH će na sve upite ili eventualne tužbe u zakonskom roku dati odgovor i poduzeti druge radnje ako bude potrebno", rekli su u Središnjoj banci BiH.

Podsjećanja radi, tvrtka Građenje d.o.o nakon provedenog postupka javne nabave iz rujna 2018. godine za kupovinu poslovnog prostora za smještaj Filijale SB BiH u Palama odabrana je kao najpovoljniji ponuđač. Nakon toga na adresu tvrtke Građenje 12. listopada 2018. godine dostavljeni su i obavještenje i odluka od strane Središnje banke BiH da je ova tvrtka najpovoljniji ponuđač, nakon čega, a shodno odlukama i zahtjevima SB BiH, počinje i opremanje poslovnog prostora, koji je završen u zahtijevanom roku do 31. prosinca 2018. godine.

Poslije toga, odnosno nakon što je poslovni prostor izgrađen i opremljen, kako kažu u kompaniji Građenje d.o.o, nastupa faza "čudnih poremećaja u poslu".

Prvo, interna revizija SB BiH daje primjedbe na ovaj ugovor i to na način da se nabava građevine i opremanje nisu mogli vršiti kroz jednu nabavu, potom SB BiH i Građenje d.o.o. 23. svibnja 2019. godine potpisuju zapisnik sa zajedničkom izjavom s ciljem da se postupak nabave obnovi s formalnom izmjenom strukture sadržaja prema zahtjevu interne revizije, odnosno da se postupak poslovnog prostora i njegovo opremanje razdvoje.

Poslije toga SB BiH raspisuje novi javni poziv, na koji se firma Građenje d.o.o pojavljuje kao jedini ponuđač, međutim SB BiH odbija njenu ponudu kao neprihvatljivu. Ponuda tvrtke Građenje d.o.o u ponovljenom postupku bila je na iznos od 987.862,01 KM s PDV-om, pišu Nezavisne.com.

Dnevnik.ba

30. lipanj 2022 08:58