StoryEditor
eufor

Sredinom kolovoza počinje raspoređivanje njemačkih vojnika u BiH u okviru EUFOR-a

Piše desk  /  08.08.2022., 09:17h

EUFOR je najavio dolazak njemačkog vojnog kontigenta čime će se broj zemalja sudionica u misiji EUFOR Althea povećati na dvadeset.

Raspoređivanje kontigenta će se obavljati u fazama, a počinje sredinom kolovoza. Maksimalno će biti raspoređeno 50 vojnika. Novo osoblje će će predstavljati dodatni kapaciteet za EUFOR i mrežu timova (LOT) koji su raspoređeni u cijeloj državi.

"Osoblje LOT timova EUFOR-a živi u lokalnim zajednicama i omogućuje EUFOR-u da održava pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou. Ti timovi također pružaju priliku bh. građanima da budu u kontaktu sa EUFOR-om, što omogućava direktan dijalog između EUFOR-a i bh. građana. Ovaj angažman je još jedan pokazatelj posvećenosti EU stabilnoj, prosperitetnoj i evropskoj budućnosti svih građana BiH", stoji u priopćenju EUFOR-a.

Njemački Bundestag je u srpnju odobrio slanje 50 vojnika u misiju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

"Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine," navodi se u odluci koju je usvojio Bundestag.

Dnevnik.ba

24. rujan 2023 01:40