StoryEditor
infrastruktura

Sredinom godine počinje izgradnja dionice autoceste Mostar sjever - Mostare jug

Piše DESK  /  24.01.2023., 13:02h

Prema dinamici planova, očekivani početak izvođenja radova na Koridoru Vc, dionici Mostar sjever - Mostar jug planiran je sredinom 2023. godine, saznaje Faktor u Autocestama Federacije BiH.

U tijeku je izrada idejnog i glavnog projekta za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, što je uvjet za raspisivanje tendera, za početak izgradnje ove dionice. Tender za projektiranje trajao je nešto duže od predviđenog i JP Autoceste FBiH su ovaj ugovor zaključile krajem rujna 2022. godine. Rok za završetak je devet mjeseci, što uključuje i reviziju projekta, točnije u lipanj 2023. godine. Ponovljeni postupak za pretkvalifikacije ne utječe direktno na planirani rok za izbor izvođača radova, kojim je predviđeno da se okonča u trećem kvartalu 2023. godine - ističu Autocesta FBiH.

Na dionici autoceste Mostar sjever - Mostar jug, dužine 14,2 kilometra, predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever s bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata / mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Vrijednost Ugovora iznosi 7 milijuna 209.615 eura bez PDV-a, a financiranje će se vršiti u okviru sredstava Europske banke za obnovu i razvoj. Procijenjena vrijednost izvođenja radova ove dionice je 350 milijuna eura.

Uprava JP Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi tijekom 2023. godine počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu.

Izgradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:22