Article_Top_970x250

Srebrni će u najjačem sastavu s izbornikom Dalićem ‘napasti’ EP!

I DALJE VODI VATRENE

Srebrni će u najjačem sastavu s izbornikom Dalićem ‘napasti’ EP!

kol 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO Igor Kralj/PIXSELL

Dalić nije dobio neku top-ponudu, imao je vremena prespavati i ostao je na klupi. Na radost hrvatskih navijača

Zlatko Dalić, srebrni hrvatski izbornik, član idealne jedanaestorice najboljih svjetskih nogometnih trenera u izboru Fife (The Best), u Algarveu će 6. rujna voditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju u prijateljskoj utakmici s Portugalom, a pet dana kasnije, u Elcheu na startu Lige nacija, u susretu s još jednim europskim velikanom – Španjolskom, piše Večernji.hr.

U Novom Vinodolskom, za najveće ljetne žege, u japankama, Dalić je Šukeru rekao – “da”. 

Tri dana nakon nezaboravnog zagrebačkog dočeka, Zlatko Dalić je u Varaždin pozvao prijatelje i novinare kako bi u intimnom okruženju malo proslavili najveći doseg hrvatskog nogometa. Roštilj je uz Dravu cvrčao, muzikaši su drndali “Nije u šoldima sve” na svojim sitnim žicama, a Zlatko Dalić je ipak otkrio zašto nervozno ruku provlači kroz kosu:

Revolucija izostala

– Sada je idealan trenutak da odem! Odluku sam donio još poslije Amerike, sa svojom obitelji, i ta odluka je u meni. Ali, dolaskom u Zagreb, kada sam vidio onaj doček, tu svoju odluku moram preispitati. Zbog tih običnih ljudi, koji su mi najvažniji, zbog tih emocija... Pitam se imam li ja sada pravo te ljude iznevjeriti.

U obrazloženju izrečenog, Dalić je već u tom trenutku rekao nešto znakovito:

– Davor Šuker bio je prema meni iznimno korektan, ne govorim o njemu, nego o ljudima koji su oko njega – rekao je Dalić. Navodno, to su neki članovi Izvršnog odbora, bitne figure koje su Šukeru i Mamiću omogućile vladavinu i odbile sve moguće napade, pa i posljednji Darija Šimića, Stipe Pletikose, Marija Stanića i Gorana Vlaovića u prosincu 2017. godine. Bio je to šok iza kojeg je ostalo mnogo upitnika.

Prva je pomisao bila – Zdravko Mamić ga nije želio prije ruskog marša, ne želi ga ni poslije. No, ostat će ipak tajnovito zbog čega je izbornik, nakon što je na Dravi “bacio bombu” da se banda iz HNS-a izbaci na glavu, ipak posustao i sakrio se iza floskule da su ga očarani navijači tako lijepo dočekali nakon povratka iz Rusije.

Nije tajna da uživa iznimne simpatije u vrhu države, da je domoljub, da ga narod voli, da je zapravo nakon srebra imao sve mogućnosti da pokrene lavinu i stvori temelje da se nešto što ga je i osobno žuljalo promijeni. Možda jednom i otkrije tajnu, u svakom slučaju čeka ga jedno puno teže i zahtjevnije razdoblje. Svjestan je da je nakon njegova vođenja u Rusiji Hrvatska sada i definitivno reprezentacija s pet zvjezdica, da u svojim redovima ima ponajboljeg svjetskog nogometaša Luku Modrića.

Nije stigla top-ponuda

Nogometaši su u danima euforije, slavlja i sreće emitirali poruke kako će nastaviti svoje putovanje u kockastom dresu, ili bolje rezervnoj opciji, jer u prvom dresu izgubili smo sve važne utakmice, pa tako i finalnu.

Nešto slično rekao je i izbornik, koji se cijelo ljeto morao vraćati na bis. I to je najbolja moguća vijest, jer zrelost reprezentacije je potpuna, a utakmice koje slijede baš nude najljepše pozornice i velike suparnike.

Vedran Ćorluka, jedan od omiljenih reprezentativaca, neumorni borac, u Rusiji bio je u pričuvnom ešalonu. Izbornik je hvalio njegovo ponašanje, strpljivost i pomoć, ali vjerojatno će Čarli u mirovinu. Svi ostali igrači su u dobrim, neki i najboljim nogometnim godinama.

Postojala je opasnost da bi Modrić mogao, zbog svega što se desilo u posljednjih godinu dana, reći zbogom, no klima nakon SP-a, velebni rezultat i ostanak Dalića bit će okidač da se prema Euru 2020. godine krene u najjačem mogućem sastavu.

Prije toga čeka nas interesantna jesen i natjecateljski važnija 2019. godina. Financijski detalji ugovora ostali su poslovna tajna, iznos koji je dosad imao izbornik Zlatko Dalić – 600 tisuća eura godišnje – jedna je od najmanjih godišnjih plaća svjetskih izbornika.

– Nije sve u novcu, naravno da bih teško odbio Real ili Barcelonu – bilo je sve što je izbornik rekao o svojim ponudama i ugovorima. Stigle su neke ponude iz krajeva u kojima je Dalić stekao ime i prezime.

U svakom slučaju iznos od milijun eura godišnje, koji se spominjao kao “podebljanje” ugovora i nagrada za minuli rad, stvorila bi Šukeru probleme u budućnosti pri imenovanju nekog novog izbornika. Dalić nije dobio neku top-ponudu, imao je vremena prespavati i ostao je na klupi. Na radost hrvatskih navijača.

Dnevnik.ba

 

Article_Bottom_970x250