Article_Top_970x250

Srđan Perišić o Komšićevoj krivičnoj prijavi: "To je pritisak da stranci smijene Dodika"

Savjetnik Milorada Dodika

Srđan Perišić o Komšićevoj krivičnoj prijavi: "To je pritisak da stranci smijene Dodika"

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Srđan Perišić povodom krivične prijave koju je protiv Milorada Dodika podnio Željko Komšić kaže da je to pritisak za smjenu Dodika.

Komentirajući za Insajder krivičnu prijavu koju je Tužiteljstvo BiH Komšić danas podnio protiv Dodika zbog govora koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH u nedjelju održao povodom obilježavanja Dana Vojske RS-a, Perišić kaže da je to dokaz "prevelike, gotovo paranoične nervoze Komšića i svih onih koji rade za Britance i njihove službe".

"Oni su mislili da će Dodik popustiti pod neviđenim pritiscima i ucjenama ukoliko BiH ne uđe u NATO. Međutim, to im nije prošlo jer iza Dodika stoji politika, a ne nekakav hir. Komšićeva prijava je dokaz njihove nemoći, ali i sluganstva Komšića stranim službama, prije svega britanskoj. Još tada sam govorio da će Dodik u Predsjedništvu BiH biti blokiran te da je Komšić tamo postavljen ne da bi onemogućio legitimnu volju hrvatskog naroda, već da onemogući Dodika i da odnos u Predsjedništvu BiH bude dva naprema jedan. Komšić je sve vrijeme tako radio i sad je to konačno najjasnije i pokazao. Podnošenje krivične prijave protiv Dodika predstavlja dokaz da je Komšićev izbor bio izbor protiv Republike Srpske, protiv Srba i protiv srpskog člana Predsjedništva BiH", kaže Perišić.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, između ostalog, tvrdi i to da Milorad Dodik za vrijeme svog mandata nijednom nije blokirao rad tog tijela, već da to, prema njegovim riječima, već mjesecima čine druga dva člana Predsjedništva.

"Oni su sve vrijeme blokirali rad Predsjedništva, a ne Dodik koji je govorio da BiH može funkcionisati, ali da treba ići u rješavanje ekonomskih pitanja, poboljšanja života ljudi, podizanja životnog standarda. Međutim, njih to ne zanima. Oni jedino žele da onemoguće Republiku Srpsku i to preko Dodika tako što će ga blokirati. Ta krivična prijava, možemo slobodno reći, predstavlja i pritisak na Zapad da visoki predstavnik smijeni Dodika ili da mu odredi neke sankcije. Sada se vrši pritisak i na Njemačku, kao i na još neke evuopske zemlje, da i oni, kao što su to već uradile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, podrže Inzka da smijeni Dodika. Sve je usmjereno ka tome kako Dodika otjerati s funkcije člana Predsjedništva BiH. Međutim, oni ne znaju da time ruše BiH, a ne Dodika. Dodik ima gdje da se vrati, on ima Republiku Srpsku koja funkcioniše dok oni sijeku granu na kojoj sjede", kaže Perišić.

Dnevnik.ba